Снимка: © БНТ

На 69-годишна възраст почина режисьорът и преподавател в НАТФИЗ проф. Снежина Танковска, съобщиха от Съюза на артистите в България.

"Българският театър загуби днес една изключителна жена – проф. Снежина Танковска – изявен театрален режисьор и педагог, оставяща след себе си поколения великолепни артисти и запомнящи се спектакли, между които в Народния театър „Иван Вазов“ - „Синята стая“ и „Прозорец към небето“ от Дейвид Хеър, „Разбиване“ от Нийл Лабют, „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ от Ерик-Еманюел Шмит, „Любов по италиански“ по Едуардо де Филипо", написаха от Народния театър във Facebook.

Тя бе професор в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, ръководител на Катедра „Актьорство и режисура за драматичен театър“, декан на Факултет „Сценични изкуства“. Специализирала е в Държавния институт за театрално изкуство (ГИТИС) в Москва, както и в University of London.

"Нейните артисти ще продължават да носят високия дух по сцените и екраните в България, защото са отгледани с вкус, талант и безкрайна любов!
Поклон пред паметта на проф. Снежина Танковска!", написаха от Народния театър "Иван Вазов".

Снежина Танковска е родена на 23 февруари 1951 г. в София. Завършва режисура при проф. Енчо Халачев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1973. В същата година дебютира с постановката на „Мирандолина” от К. Голдони в Драматичен театър – Сливен.

В периода 1977 – 87 е преподавател във ВИТИЗ, след което става зам.-ректор на НАТФИЗ, декан на факултетите по сценични изкуства и в Летните курсове на Лондонския университет. Тя е дългогодишен педагог в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” на класове по актьорско майсторство и режисура за драматичен театър. Нейни студенти са били Йоана Буковска, Слав Бойчев, Ирина Първанова-Раши и др.

Проф. Танковска има няколко специализации в областта на сценичните изкуства, притежава и Европейска диплома по мениджмънт на културни проекти (2000).

Също така участва във важни международни театрални конференции, симпозиуми и фестивали в САЩ, Испания, Финландия, Гърция, Швейцария, Австрия, Кипър, Франция, Португалия, Румъния и др. Член е на Борда и на Изпълнителния комитет на Европейската лига на институтите по изкуства за 6 години, както и на Международния театрален институт и Съюза на артистите в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората