Снимка: © БНТ

На 69-годишна възраст почина режисьорът и преподавател в НАТФИЗ проф. Снежина Танковска, съобщиха от Съюза на артистите в България.

"Българският театър загуби днес една изключителна жена – проф. Снежина Танковска – изявен театрален режисьор и педагог, оставяща след себе си поколения великолепни артисти и запомнящи се спектакли, между които в Народния театър „Иван Вазов“ - „Синята стая“ и „Прозорец към небето“ от Дейвид Хеър, „Разбиване“ от Нийл Лабют, „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ от Ерик-Еманюел Шмит, „Любов по италиански“ по Едуардо де Филипо", написаха от Народния театър във Facebook.

Тя бе професор в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, ръководител на Катедра „Актьорство и режисура за драматичен театър“, декан на Факултет „Сценични изкуства“. Специализирала е в Държавния институт за театрално изкуство (ГИТИС) в Москва, както и в University of London.

"Нейните артисти ще продължават да носят високия дух по сцените и екраните в България, защото са отгледани с вкус, талант и безкрайна любов!
Поклон пред паметта на проф. Снежина Танковска!", написаха от Народния театър "Иван Вазов".

Снежина Танковска е родена на 23 февруари 1951 г. в София. Завършва режисура при проф. Енчо Халачев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1973. В същата година дебютира с постановката на „Мирандолина” от К. Голдони в Драматичен театър – Сливен.

В периода 1977 – 87 е преподавател във ВИТИЗ, след което става зам.-ректор на НАТФИЗ, декан на факултетите по сценични изкуства и в Летните курсове на Лондонския университет. Тя е дългогодишен педагог в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” на класове по актьорско майсторство и режисура за драматичен театър. Нейни студенти са били Йоана Буковска, Слав Бойчев, Ирина Първанова-Раши и др.

Проф. Танковска има няколко специализации в областта на сценичните изкуства, притежава и Европейска диплома по мениджмънт на културни проекти (2000).

Също така участва във важни международни театрални конференции, симпозиуми и фестивали в САЩ, Испания, Финландия, Гърция, Швейцария, Австрия, Кипър, Франция, Португалия, Румъния и др. Член е на Борда и на Изпълнителния комитет на Европейската лига на институтите по изкуства за 6 години, както и на Международния театрален институт и Съюза на артистите в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"