1 млрд. долара глоба: Присъдата за най-безумната конспиративна теория на Алекс Джоунс Снимка: © Getty

Американският конспиративен теоретик Алекс Джоунс беше осъден от съда в Кънектикът да плати 965 млн. долара обезщетение на семействата на загиналите малки деца при стрелбата в училището "Санди Хук", след като в продължение на години той твърдеше, че масовото убийство било инсценировка.

Родителите на осем от жертвите и един агент на ФБР, който се е отзовал на местопрестъплението през декември 2012 г., настояваха Джоунс да бъде глобен с поне половин милиард долара - сумата е формирана на база на търговския оборот, който магазинът към сайта му за фалшиви новини InfoWars прави в продължение на 10 години.

Джоунс набра огромна популярност в САЩ, след като лансира теорията, че убийството на 20 деца и шестима учители е фалшификация и заговор на активисти срещу свободното притежание на оръжия. Най-безумните му обвинения срещу семействата на загиналите деца бяха, че те са платени актьори.

Скандалните му твърдения водят и до вторична вълна от тормоз и заплахи с убийство срещу родителите от страна на най-радикалните последователи на Джоунс, които отказват да повярват, че престъплението се е случило.

Конспиративната теория за "фалшивата" масова стрелба продължава да се разпространява години след убийството в "Санди Хук". Междувременно Алекс Джоунс и медията му стават мултимилионери - InfoWars продава не само лъжи, но и най-различни стоки като хранителни добавки, бронежилетки и "хапчета за мозъка". За три години онлайн магазинът му има 165 милиона долара приходи.

Едва когато съдебният процес срещу него започна, Алекс Джоунс призна, че масовото убийство в "Санди Хук" се е случило в действителност.

През август той вече беше осъден от друго семейство на дете-жертва на стрелбата, като трябваше да плати 50 млн. долара обезщетения.

Срещу него вече бяха произнесени още две осъдителни присъди в Тексас и Кънектикът за това, че е отказал да представи документи - включително финансови отчети - които са изискани със заповед на съда.

"Не трябваше да е толкова трудно. Не трябваше да е толкова страшно", казва Роби Паркър, баща на убито 6-годишно момиче, който е бил сред първите "мишени" на конспиративните теоретици, отказващи да приемат, че е изгубил малкото си дете в "Санди Хук".

Други от близките на жертви свидетелстваха, че феновете на Джоунс са заплашвали да изровят ковчезите на загиналите и да вандализират гробовете им.

Алекс Джоунс продължава да води коментаторско шоу в Infowars и нарича процеса "показно дело", при което "левицата е тотално безконтролна". Той твърди, че не разполага с един милиард долара и че няма как да плати обезщетение, по-голямо от 2 милиона долара.

Съдебен експерт обаче свидетелства пред съда в Тексас, че Джоунс и компанията му Free Speech Systems разполагат с най-малко 270 млн. долара.

Адвокат на семействата в Кънектикът коментира, че те биха били доволни, ако Алекс Джоунс престане да разпространява лъжи след края на делото.

"Той вървеше в сянката на смъртта, за да трупа печалби на гърба на съсипани хора. Такъв бизнес модел не може да бъде устойчив в държава като Съединените щати", коментира той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024