1 млрд. долара глоба: Присъдата за най-безумната конспиративна теория на Алекс Джоунс Снимка: © Getty

Американският конспиративен теоретик Алекс Джоунс беше осъден от съда в Кънектикът да плати 965 млн. долара обезщетение на семействата на загиналите малки деца при стрелбата в училището "Санди Хук", след като в продължение на години той твърдеше, че масовото убийство било инсценировка.

Родителите на осем от жертвите и един агент на ФБР, който се е отзовал на местопрестъплението през декември 2012 г., настояваха Джоунс да бъде глобен с поне половин милиард долара - сумата е формирана на база на търговския оборот, който магазинът към сайта му за фалшиви новини InfoWars прави в продължение на 10 години.

Джоунс набра огромна популярност в САЩ, след като лансира теорията, че убийството на 20 деца и шестима учители е фалшификация и заговор на активисти срещу свободното притежание на оръжия. Най-безумните му обвинения срещу семействата на загиналите деца бяха, че те са платени актьори.

Скандалните му твърдения водят и до вторична вълна от тормоз и заплахи с убийство срещу родителите от страна на най-радикалните последователи на Джоунс, които отказват да повярват, че престъплението се е случило.

Конспиративната теория за "фалшивата" масова стрелба продължава да се разпространява години след убийството в "Санди Хук". Междувременно Алекс Джоунс и медията му стават мултимилионери - InfoWars продава не само лъжи, но и най-различни стоки като хранителни добавки, бронежилетки и "хапчета за мозъка". За три години онлайн магазинът му има 165 милиона долара приходи.

Едва когато съдебният процес срещу него започна, Алекс Джоунс призна, че масовото убийство в "Санди Хук" се е случило в действителност.

През август той вече беше осъден от друго семейство на дете-жертва на стрелбата, като трябваше да плати 50 млн. долара обезщетения.

Срещу него вече бяха произнесени още две осъдителни присъди в Тексас и Кънектикът за това, че е отказал да представи документи - включително финансови отчети - които са изискани със заповед на съда.

"Не трябваше да е толкова трудно. Не трябваше да е толкова страшно", казва Роби Паркър, баща на убито 6-годишно момиче, който е бил сред първите "мишени" на конспиративните теоретици, отказващи да приемат, че е изгубил малкото си дете в "Санди Хук".

Други от близките на жертви свидетелстваха, че феновете на Джоунс са заплашвали да изровят ковчезите на загиналите и да вандализират гробовете им.

Алекс Джоунс продължава да води коментаторско шоу в Infowars и нарича процеса "показно дело", при което "левицата е тотално безконтролна". Той твърди, че не разполага с един милиард долара и че няма как да плати обезщетение, по-голямо от 2 милиона долара.

Съдебен експерт обаче свидетелства пред съда в Тексас, че Джоунс и компанията му Free Speech Systems разполагат с най-малко 270 млн. долара.

Адвокат на семействата в Кънектикът коментира, че те биха били доволни, ако Алекс Джоунс престане да разпространява лъжи след края на делото.

"Той вървеше в сянката на смъртта, за да трупа печалби на гърба на съсипани хора. Такъв бизнес модел не може да бъде устойчив в държава като Съединените щати", коментира той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Володимир Зеленски е Личност на годината на Time за 2022 г.

"Духът на Украйна" също е почетен в годишната класация на списанието

15:52 - 07.12.2022

"Цупенето трябва да спре": Защо Роналдо остава на резервната скамейка в Катар

37-годишният футболист получи урок по приличие от треньора на Португалия

14:37 - 07.12.2022

Работата на актьора над себе си. И на пиара върху нас

Сериозно ли е да сравняваме заслугите на PR-а на Народния театър със заслугите на неговите творци?

14:09 - 07.12.2022

САЩ одобриха продажбата на танкове M1A1 Abrams на Полша в потенциална сделка за 3,75 млрд. долара

Ако сделката бъде осъществена, Полша ще разполага с по-голям танков флот от Франция, Германия или Великобритания

14:03 - 07.12.2022

Руският митрополит и Митрофанова се оказаха гости на Симеон Сакскобургготски във Врана

Докато хората протестираха пред руската църква в София

13:12 - 07.12.2022

Асен Василев иронизира "полета на гълъба" след критики на Донев към ПП

Донев определи като PR-фокус настояването на ПП за изслушването му за Шенген

12:45 - 07.12.2022

Китай смекчи някои от най-тежките си Covid мерки

Промените след протестите продължават

12:37 - 07.12.2022

Германия предотврати опит за държавен преврат

Заговорниците са планирали да върнат модела на Втория райх

10:52 - 07.12.2022