Под полата на общественото мнение

Какво според вас е общественото мнение - мнението на мнозинството или най-малкото общо кратно от мненията на отделните граждани? Кой го формулира? Кой казва дали е истинско?

Парадоксът на съвременното общество е, че колкото по-слабо е политическото лидерство, толкова по-силно ще е плашилото на общественото мнение.

Какво ли щеше да каже “общественото мнение”, ако Костов беше питал дали да се даде въздушен коридор на НАТО по време на войната в Югославия?* Или Петър Стоянов беше задал въпроса да поискаме ли членство в Северноатлантическия алианс?

От една седмица леко под сурдинка се говори за някакви 80% - 80-те % на онези, които не искат България да взима страна във войната на Русия с Украйна; които не са съгласни да се изпращат оръжия на украинците, за да отбраняват страната си; които предпочитат България да се сниши, докато отмине войната.

Разбира се, това в най-добрия случай е число извадено от контекст, но за целта на това интелектуално занимание ни върши чудесна работа.

Защото общественото мнение е смокиновият лист на политиката без отговорни решения. Когато нямаш ресурса да вземеш лидерско решение, понеже някакви сътрудници около тебе с кристални топки и от рано сутрин ти казват “какво мислят хората”, вадиш от ръкава жокера с общественото мнение.

В политическата теория общественото мнение е резервен ресурс, който се ползва по време на криза в публичния живот. Самата наука няма академично съгласие каквото е това публично мнение. Зависи къде ще сложите акцента - върху индивида, върху групите или върху елитите.

Проблемът е, когато правителството реши да стане заложник на същите тези 80% обществено мнение.

Публичното мнение се формира, то не е аксиома. Мнението не е факт, то е израз на чувствата на хората спрямо различни проблеми, политики или лидери.

Публичното мнение не е информирано мнение, то не се разгръща по скалата “знам - не знам”, а по-скоро по “харесвам - не харесвам”, “обичам” и “мразя.” И тук идваме до най-интересната част - как знаем какво мисли обществото? Някой задава въпрос - като единствените легитимни институции, които мога да зададат въпрос, са социологическите агенции. Същата социология, която не може да прогнозира изборните резултати, защото общественото мнение често си сменя мнението.

Хората нямат време и желание да бъдат информирано обществено мнение, затова те ползват “посредници”. Гражданите получават секънд-хенд знание. Уолтър Лимпан казва това и посочва няколко вида посредници - политици, социолози, активисти, журналисти.

Тоест, общественото мнение пак е работа на елита, а не на електората на “Ергенът”.

Ако Цветанка Ризова кани Костадин Костадинов всеки месец в “Лице в лице”, зрителите нямат друг избор, освен този - да решат, че позицията на един човек с близки до фашистките възгледи е важна.

Ако в българското общество, разбирайте сред българския елит, има консенсус, че фашизмът е опасна идеология, тогава и медийната среда би изглеждала по друг начин, а оттам и общественото мнение.

Когато Андрей Райчев от телевизора каже, че Стефан Янев има 40% обществено доверие, на половината зрители им става леко неудобно, защото не си спомнят кой е Стефан Янев, но ще опитат да го запомнят, тъй като не искат да се делят от колектива.

Давате ли си сметка, че такова животно като “общественото мнение” няма, иначе отдавна щяха да са ни го взели?

И кога за последно се чувствахте като “общественото мнение”?


* На 18 април 1999 г. в разгара на кризата в Косово НАТО иска от България неограничен достъп до въздушното пространство на страната. БСП веднага организира протести и шествия в подкрепа на Слободан Милошевич. Премиерът Иван Костов и президентът Петър Стоянов обаче подкрепят разрешаването на коридора.

В книгата си "Свидетелства за прехода" Костов си спомня, че "според социологическите сондажи повече от 66% от избирателите бяха против даването на въздушни коридори на НАТО". В замяна на приетото от България споразумение, НАТО предоставя пълни гаранции за сигурността на страната - включително за стратегически най-важните обекти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023