Под ръка с руския посланик БСП-София отбеляза паметта на жертвите от Холокоста Снимка: © БСП София / Facebook

Ръководителят на БСП София Калоян Паргов се появи под ръка с посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова в деня за почитане на паметта на жертвите от Холокоста.

Паргов и членове на столичната организация на БСП са решили да отбележат 27 януари с полагане на цветя пред паметника на Съветската армия в София. Международният възпоменателен ден на Холокоста съвпада с датата, на която руските войски освобождават останалите живи пленници в концентрационния лагер Аушвиц през 1945 г.

"Холокостът е безпрецедентен не само заради броя на загиналите евреи и безкрайната жестокост в лагерите на смъртта, но и защото това е геноцидът, който с мащаба си остави дълбок белег върху лицето на Европа", казва Паргов.

Той обявява още, че се "прекланя пред подвига на антифашистите в цяла Европа, на руския и другите народи в състава на Съветския съюз, които заедно със съюзниците отвоюваха победата над хитлеристка Германия и сложиха край на Холокоста".

Общата проява с руския посланик идва ден след като Народното събрание дебатира с часове по повод напрежението между Русия и Украйна, както и за мерките, които българската армия ще предприеме за подсилване на отбраната си в случай на ескалация на конфликта.

За последно Елеонора Митрофанова присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова на 22 януари в София.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024