Ричард Колон започва да практикува брейкденс, или брейкинг, още като дете в Бронкс през 1977 г. Това се случва в зората на хип-хоп музиката, преди музикалният жанр дори да е добил своето име. Брейкденсът е определян като изкуство, като част от живота, затова е разбираемо, че „Лудите крака“, какъвто е прякорът на Колон, би се изсмял на всеки, който му каже, че брейкингът някога може да стане олимпийски спорт.

Точно 43 години след началото на кариерата на Ричард обаче се случва точно това. Брейкденсът вече официално е включен в списъка със спортовете на Олимпийските игри и първите състезания ще започнат в Париж през 2024 г.

„Може би щях да реагирам с: „О, млъкнете“, казва „Лудите крака“, цитиран от USA Today.

Въпреки това – в понеделник Международният олимпийски комитет добави новия спорт в програмата заедно с катерене, скейтборд и сърф. Това означава нови 329 събития на всяка Олимпиада, както и още 10 500 спортисти.

Президентът на МОК Томас Бах обяви, че включва тези нови дисциплини в летните игри, за да се постигне „баланс между половете“ и да се включат „по-млади състезатели“. „Имаме ясен приоритет и това е да въведем спортове, които са популярни сред по-младото поколение. А също така да постигнем урбанизация на спорта".

Брейкденсът се заражда именно в нюйоркския квартал Бронкс през 60-те години на 20 век. Най-често тогава го практикуват младите пуерториканци и афроамериканци, които извиват ръцете и краката си в сложни танци, включващи въртене на глава и ходене на ръце.

Този нов спорт бе включен в програмата на Младежките игри в Буенос Айрес през 2018 и още миналото лято бе добавен в календара за Олимпиадата през 2024, но само като евентуална опция.

Голяма част от брейкинг-обществото приема с радост тази нова стъпка в развитието на танците, но има и хора, които изразяват своите съмнения. Според някои – културата на брейкинга ще бъде разрушена, а автентичността му ще се загуби при прехода към професионалния спорт. Според USA Today – сред танцьорите има страхове, че съдиите на Олимпиадата ще оценяват техническата трудност на изпълненията повече, отколкото други важни компоненти, правещи танца уникален – страстта и оригиналността.

„Има големи противоречия около сцената“, казва Логан Едра „Logistx“ – 17-годишно момиче от Сан Диего. „Надявам се културата да бъде запазена и да не бъде изгубена сред конкуренцията, в която ще попаднем, борейки се за място на Олимпиадата“.

„Лудите крака“ сега е на 54 години. Той е един от пионерите в брейкинга и е президент на една от големите групи - Rock Steady Crew. Вярва, че ще успее да работи съвместно с МОК, за да съхрани корените на любимия си танц. „Всичко преминава отвъд движенията. Страстта и болката, която преживяваш, борейки се да оцелееш – това е същността на танца“.

Брейкденсът е определян като спорт вече повече от десетилетие, макар да не е бил включен в програмата за олимпийските игри. Компанията за енергийни напитки Red Bull организира престижни състезания всяка година, като последното от тях се проведе в Австрия преди месец.

Състезанията се състоят от битки едно на едно, като двамата танцьори изиграват три рунда. Всеки от тях прави „брейк“ за около 30-45 секунди, след което другият „отговаря“. После журито, съставено между трима и петима души, гласува за своя фаворит и той продължава в следващия кръг на директните елиминации.

B-boy Victor е на 26 години. Истинското му име е Виктор Монталво и е един от най-добрите танцьори в САЩ. Определя спорта като „изкуство“, в което важна е физическата издръжливост, но и креативността. „Ние сякаш рисуваме на подиума. Правим фигури със собствените си тела“.

Макар на Олимпиадата да няма еквивалент на брейкинга, Logistx казва, че той прилича на гимнастиката. Тя е била гимнастичка, но преди пет години решава да се посвети на любимите си танци. „Също толкова изискващи са, колкото гимнастиката“.

За нея и за Виктор е важно брейкденсът да влезе в олимпийската програма, тъй като това ще предостави нова платформа и по-големи възможности на талантливите танцьори. „Хората ще видят колко сериозен е брейкингът. Сега много от тях не са чували за него. Но ще почувстват, че отново се връщат през 70-те“, споделя 26-годишният танцьор.

МОК обаче е подложен на критики от представители на други спортове, които са пренебрегнати за сметка на брейкденса. Бившата австралийска състезателка в скуоша Мишел Мартин нарече олимпийските игри „подигравка“. Трикратната световна шампионка дълго време се бори спортът ѝ да бъде включен в програмата за Игрите, но това така и не се е случило.

„Просто поглеждате цялото нещо и си казвате: „Накъде отиват олимпийските игри?“ Знам, че някои хора ще кажат, че брейкденсът е спорт, но не го разбирам“, заяви тя, цитирана от AAP.

Десетилетия наред скуошът се бори за място на Игрите, но дори подкрепата на тенис звездата Роджър Федерер не помага.

„Това е един от най-трудните спортове, що се отнася до тренировки и състезания. Определено МОК имат нещо против срещу скуоша, защото и в миналото са го отбягвали, а сега продължават да го правят“, каза бившата №1.

„Олимпийските игри загубиха идентичността си. Да, опитват да се движат напред с времето, но това е подигравка“, смята Мартин.


Прочетете още:

Велик шампион се завръща в бокса за мач срещу YouTube звезда

"Най-великият спортист": Да играеш до Бонд и да хванеш убиеца на Робърт Кенеди

Наследството на Марадона - една бъркотия между осем (или десет) деца


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024