Джо Роугън - един от най-популярните и дългогодишни водещи в подкаст-индустрията - е подписал договор със Spotify, който ще осигури ексклузивно право на платформата да излъчва новите епизоди на Joe Rogan Experience.

Според източници на "Уол Стрийт Джърнал" - сделката е на обща стойност над 100 милиона долара, като възнаграждението му ще се определя от постигането на определени показатели за брой слушатели. Споразумението между Spotify и Роугън е многогодишно, но досега няма публична информация за конкретния му срок.

Подкастът Joe Rogan Experience започна още през 2009 г., като в момента има доста голяма международна фен-база и спонсорски договори. Роугън е актьор и телевизионен коментатор на MMA-боеве.

Сред събеседниците в подкаста му има стотици атлети, актьори, политици, писатели и предприемачи, а темите му обхващат най-разнообразни области - от кеча до астрофизиката и от поведенческата психология до религията и атеизма. Интервютата на Роугън с Илон Мъск са сред най-интригуващите епизоди в архива на подкаста. Продължителността на шоуто обикновено надвишава 2 часа.

Освен аудиоверсия, която досега се разпространяваше във всички големи подкаст-платформи, Роугън има и собствен канал в YouTube с над 8 милиона абонати.

От 1 септември 2020 г. цялото видео- и аудиосъдържание от Joe Rogan Experience ще бъде прехвърлено в Spotify, а от началото на 2021 г. епизодите ще бъдат премахнати от всички други услуги за подкасти, така че да се достъпват ексклузивно от абонатите на Spotify.

"Шоуто ще бъде абсолютно същото като досега. Няма да бъда служител на Spotify. Ще работим със същия екип и ще правим същото шоу. Нищо няма да се промени. Много се вълнуваме, че можем да започнем нов етап в Joe Rogan Experience и се надяваме, че ще бъдете с нас, когато направим този преход", казва Роугън в съобщение за договора.

Подкастът ще остане безплатен за всички хора, които искат да го слушат, и няма да бъде обвързващ с платените абонаменти на Spotify.

Шведската технологична компания няма да има и контрол върху съдържанието на епизодите, а само ще осигурява разпространението им.

В YouTube ще продължат да се споделят клипове от шоуто на Роугън, но пълните им версии вече няма да се публикуват там.

Стрийминг-платформата предлага достъп до над 1 милиона подкаста, след като започна да инвестира значително в разработването на този сегмент от портфолиото си. През 2019 г. компанията придоби Gimlet Media и The Ringer, които са сред най-големите създатели на оригинално съдържание.

Spotify залага на подкастите като услуга, която може да ги отличи от останалите платформи за стрийминг на музика. Според последните финансови данни на компанията - през първото тримесечие на 2020 г. средният брой потребители на услугата е увеличен с 31% до 286 милиона души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов