"Подпорният хотел" в Алепу ще бъде съборен за сметка на собственика

Незаконният строеж на плажа Алепу ще трябва да бъде съборен - а ако това не бъде направено доброволно, ДНСК ще го премине към принудително изпълнение за сметка на собственика.

Кога ще се стигне до реалното разчистване на плажа от многоетажната бетонена конструкция, обаче не е ясно.

Тепърва ДНСК започва процедурата, по която трябва да възложи "изготвяне на прокт за екологосъобразна рекултивация" на зоната.

Планът е строежът да бъде отстранен, като остане единствено частта, която изпълнява функции по укрепване на свлачището и терена.

Проектите за възстановяване на нарушения естествен терен ще бъдат съгласувани с Министерството на околната среда и водите. Одобрените инвестиционни проекти следва да се възложат на собственика на имота, който да събори незаконните части доброволно по дадения план.

"При отказ от негова страна се преминава към принудително изпълнение от ДНСК, като средствата се събират принудително от собственика", се казва в информацията.

През ноември 2021 г., когато ВАС окончателно обяви съоръжението за незаконно, собственикът на "Алепу вилидж" Стоян Василев обяви, че ако му бъде вменено да го премахне, "категорично няма да го направя, тъй като не мога да поема риска да предизвикам екокатастрофа".

Скандалите около съоръжението избухнаха през 2020 г. заради съмненията, че "подпорната стена" ще се ползва като незаконен хотел. Проектант на "стената" е студиото "А и А Архитекти", чийто съосновател е арх. Ангел Захариев - съпруг на тогавашния вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева.

Скандалът накара Бойко Борисов да нареди на директора на ДНСК Иван Несторов да провери казуса, като твърдеше, че "тези кутийки... ще станат прекрасно местообитание на птички", но няма да се превърнат в хотел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024