Подземен бункер и поне 30 спални - Какво ще включва свръхкомплексът на Марк Зукърбърг? Снимка: © Getty

Разследване на "Wired" хвърля светлина върху огромното имение в Хавай на основателя на Meta Марк Зукърбърг, което дълго време беше обвито в мистерия.

От изданието установяват, че комплексът на милиардера включва множество нетрадиционни елементи, като подземен бункер с бетонна метална врата, колекция от 11 къщи на дървета, свързани с въжени мостове, и екстремна инфраструктура за сигурност.

Плановете показват още 12 сгради, включително многобройни къщи за гости и структури, свързани със земеделието и животновъдството. Общо в тях ще се помещават "поне 30 спални и 30 бани".

Основните жилищни постройки са две имения, в които ще се помещават "фитнес зала, басейни, сауна, джакузи и тенис корт" наред с други луксозни удобства.

Но най-интригуващата характеристика на дома може би е това, което се намира под земята.

Плановете, с които Wired разполагат, показват, че двете главни резиденции "ще бъдат свързани с тунел, който ще се разклонява в подземен подслон с площ 5000 кв.м".

Бункерът ще включва жилищни помещения, помещения за механично оборудване и люк за евакуация. Вратата към помещението ще бъде подобна на тези, които се намират в бомбоубежищата, и ще бъде запълнена с бетон.

Изглежда, че комплексът ще бъде напълно самодостатъчен със своя 18-метров резервоар за вода и помпена система, както и с земя за производство на храна.

"Марк и Присила ценят времето, което семейството им прекарва в ранчото "Ko'olau" и в местната общност, и се ангажират да запазят естествената красота на мястото. Когато придобиха имота, те отмениха съществуващо споразумение, което щеше да позволи части от имота да бъдат разделени на 80 луксозни къщи. Под тяхна опека по-малко от един процент от цялата земя е застроена, като по-голямата част е посветена на земеделието, опазването на околната среда, откритите пространства и съхраняването на дивата природа. Това включва голяма програма за отглеждане на едър рогат добитък, органични ферми за джинджифил и куркума, разсадник, посветен на възстановяването на местни растения", казва говорител на двойката, потърсен за коментар от списание PEOPLE.

Имотът с площ 1400 акра е заобиколен от 6-метрова каменна стена и според местните жители е обвит в мистерия още от създаването си.

Стотици работници влизат и излизат с камиони и им е забранено да споделят каквато и да е информация за проектите, по които работят, да правят снимки или дори да общуват с други екипи на обекта в съответствие със строги споразумения за неразкриване на информация.

Според няколко души, с които изданието разговаря при условие за анонимност, служители са били уволнявани за нарушение на някоя от тези клаузи.

По сведения на жители на Кауаи, където се намира комплексът, охранители патрулират на територията на имота, включително и на прилежащия плаж.

Спокойствието на Марк Зукърбърг и семейството му е подсигурено и от 20 камери само на една от наличните сгради.

Твърди се, че много от вратите ще бъдат звукоизолирани. Няколко от тях са описани като "слепи врати" - скрити входни точки, които не се различават от околните стени.

Противоречивият комплекс стана част от по-големия дебат за милиардерите, изкупуващи земя на Хаваите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024