Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални Снимка: © Getty Images

Погребалните агенции в Русия масово отказват да приемат организацията на прощална церемония за руския опозиционер Алексей Навални.

Преди ден стана ясно, че съмишлениците му от Фонда за борба с корупцията търсят подходящо място за сбогуване с него. Екипът на Навални обяви, че опитва да организира публично прощаване с него до края на работната седмица, 1 март.

От публикация в социалната платформа Х на говорителката на Навални Кира Ярмиш става ясно, че са се свързали с повечето частни и държавни погребални агенции, но място за публично поклонение така и не са открили.

Някои от агенциите казват, че са заети, други отказвали разговор веднага като чуят фамилията Навални, а в една от траурните агенции в прав текст заявили, че имат забрана да работят с екипа на руския опозиционен лидер, за чиято смърт в полярна колония беше съобщено на 16 февруари.

Тялото на Алексей Навални беше предадено на майка му, след като в продължение на близо десет дни руските власти отказваха да ѝ го предадат с мотива, че правят допълнителни експертизи.

Людмила Навалная обвини руските следователи, че са я "изнудвали" да организира панихидата на Навални без присъствието на опечалени.

Непосредствено след смъртта на Навални властта в Русия се опита да попречи на каквито и да било опити за почитане на паметта на опозиционния лидер.

Москва разпореди и идентифициране на всички, които полагат цветя в знак на почит на 47-годишния Навални.

Според независими от Кремъл информационни канали, полицията в Санкт Петербург е изпращала повиквателни за военна служба на задържани в опит да поднесат цветя или да почетат по друг начин паметта на Навални.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024