Почиташ паметта на Навални - привикват те за военна служба Снимка: © Getty Images

Властта в Русия продължава с мерките да попречи на каквито и да било опити за почитане на паметта на опозиционния лидер Алексей Навални, за чиято смърт в затвора стана ясно на 16 февруари.

Според независими от Кремъл информационни канали полицията в Санкт Петербург е започнала да изпраща повиквателни за военна служба на задържани в опит да поднесат цветя или да почетат по друг начин паметта на Навални.

Независимото издание „Ротонда“ съобщава, че полицията в града е връчила повиквателни на поне седем мъже, които са били арестувани, докато поднасят цветя на импровизиран мемориал на мъртвия опозиционер.

В повиквателните се посочва, че след няколко дни арестуваните трябва да се явят в службата за военна регистрация, за да уточнят данните и да се регистрират за военна служба.

Друго издание, RusNews, разказва историята на мъж, пожелал анонимност, който е получил повиквателна, докато го освобождават от ареста.

„Два часа преди да ни пуснат ни вкараха в стая, където седяха някакви мъже и раздаваха призовки. Казаха, че ако не подпишем, ще ни счупят пръстите. През цялото време повтаряха: „Е, ще отидете ли да се биете за нас?“ Ние сме толкова добри."

„Фонтанка“ цитира Динар Идрисов, който е правозащитник. Пред изданието той казва, че е запознат с призовките на най-малко петима души, задържани на митинги в памет на Навални.

По-рано в сряда стана ясно, че Москва е разпоредила да бъдат идентифицирани всички, които полагат цветя в знак на почит на 47-годишния Навални. Имаше и видеа, които показват как униформени служители записват имената на дръзналите да заявят позиция руснаци.

Копие от разпореждането беше публикувано от Григорий Свердлин в профила му в социалната платформа Х.

Свредлин стои зад проекта „Мини през гората“, който беше създаден в първите дни след нахлуването на Русия в Украйна. Целта му е да помага на руснаците, които се опитват се да избегнат мобилизация за войната в Украйна.

опять трое суток за цветы и врученная повестка. и снова Петербург:

«Был задержан 17.02 якобы за митинг в честь памяти Навального, получил трое суток административного ареста и после заставили подписать данную повестку» pic.twitter.com/XuzBcThkUr

— Григорий Свердлин (@grinogij) February 21, 2024

Според правозащитната организация OVD-Info само за два дни най-малко 400 души са били задържани в цяла Русия, откакто на 16 февруари бе обявена смъртта на Навални.

Това е най-значимата поредица от арести след протестите срещу общата мобилизация за войната в Украйна през септември 2022 г.

За смъртта на руския опозиционен лидер беше съобщено на 16 фесруари. Според официалната информация на Федералната служба за изпълнение на наказанията той се почувствал зле след разходка и загубил съзнание. "Необходимите реанимационни мерки“ не дадоха положителен резултат, "лекарите от спешна помощ констатираха смъртта“.

Пет след официалното съобщение за смъртта на руския опозиционер, близките на Навални все още издирват тялото на политика.


Разследващият журналист Христо Грозев Христо Грозев: Алексей Навални беше единствената алтернатива на Путин

Продължават най-масовите арести в Русия след началото на войната в Украйна

Алексей Навални - руски опозиционер Майката на Навални няма да види тялото му поне още две седмици заради "химически анализ"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024