Христо Грозев: Алексей Навални беше единствената алтернатива на Путин Снимка: © Getty Images

Христо Грозев от "Bellingcat", който участваше в разследването срещу отровителите на Алексей Навални, определи загиналия руски опозиционер като единствения човек, който е можел да замени режима на Путин в последните 10 години.

Той беше единственият човек, на когото младата част от Русия беше повярвала и заради когото, беше готова да излезе на улицата. Дълго време ще търсим алтернатива“, каза пред бТВ Христо Грозев.

Според Грозев рискът за живота на Навални се е повишил в последните дни, особено след интервюто на Владимир Путин пред Тъкър Карлсон.

В него руският президент даде да се разбере, че е възможно да се постигне разбирателство за освобождаване на американския журналист Иван Гершкович от Wall Street Journal, който е задържан в Русия от близо година и очаква съдебен процес по обвинения в шпионаж.

„Особено в контекста на възможните преговори за обмяна на затворници от двете страни, имаше наистина този риск Путин да елиминира човека, който представляваше най-голям интерес за Германия и за Запада. Навални беше най-важният политически затворник,“ смята журналистът, който е известен с разследванията си за политическите убийства или опити за такива на режима в Русия.

„Нямам никакво съмнение, че смъртта на Навални не е естествена", каза още Грозев.

"Дори пропагандистки руски канали, свързани със специалните им служби, в „Телеграм“ нарекоха това политическо убийство. Кои сме ние, за да се съмняваме в техните собствени думи?“ каза журналистът

Самият той научил за смъртта на опозиционера от прессъобщението на затвора, в който беше преместен Навални в последните месеци.

"Начинът, по който се разказва неговата смърт - че тя е настъпила, след като той се е разходил сутринта, почувствал се е зле, след което са направили аутопсия след смъртта му и са открили, че има тромбоза в тялото му – никак не мога да повярвам, че толкова бързо са направили аутопсия. Такова експертно заключение никога не става толкова бързо извън затвора, камо ли в затвора," коментира той.

Грозев допълни, че в последните дни Навални отново е бил вкаран в карцер „в нарушение на всички руски правила, закони и конституцията им, защото той изкара в карцер повече от триста дни от последните 365 дни“, каза още Грозев.

Според него е трудно да се прогнозира каква ще е реакцията на обществото в Русия след смъртта на опозиционния лидер.

„Ситуацията в Русия в момента е несравнима със ситуацията, която беше през 2021 година. Това, което виждам като реакция на младите хора в социалните мрежи е, че нарушават мълчанието си и го наричат „зверско убийство“. Така че очаквам, че въпреки репресиите, ще има сериозни протести по улиците на Русия,“ каза Навални.

Как ще се отрази новината за смъртта на опозиционера на изборите в Русия?

Според разследващия журналист, това събитие ще раздели обществото на твърда електорална маса.

„Тези които гласуват за Путин, ще бъдат доволни от това, което е направил, но голяма част от обществото – за първи път ще види, може би, на какво е способен този режим,“ смята Грозев.

На въпрос дали укорява международната общност, че не е направила достатъчно, за освобождаването на Навални, Грозев заяви: „Абсолютно да. Цитирам анонимно представител на американското правителство, който ми каза „Трябваше преди една година да направим всичко възможно да го освободим, а не сега, защото тогава Путин беше малко по-малко луд,“ отговори Грозев.

Според него причина за забавянето са били сложни и бюрократични решения, защото винаги е имало нещо по-важно от това да се „занимаваш с вътрешните проблеми на друга страна“.

„Те не виждаха, че вътрешните проблеми на тази страна, са проблеми на всички. В момента Русия става Северна Корея,“ допълни журналистът.

По думите му, ако има някакъв позитив в случилото се, е, че едва ли в тази ситуация светът би могъл да приеме Русия като потенциален партньор за преговори за войната в Украйна.

"Оттук нататък в Русия е един режим, който трябва да бъде спрян или унищожен,“ обобщи Грозев.

Разследванията на журналиста за опита за отравяне на най-известния опозиционер на режима в Русия, бяха разказани в документален филм на CNN Films и HBO Max.

Историята проследява живота на Навални, докато се възстановява в Германия от отравянето му с невропаралитично вещество. "Навални" получи "Оскар" за документален филм през 2023 година.


Алексей Навални е загинал в затвора (обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024