Алексей Навални е загинал в затвора (обновена)

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е починал в затвора - това твърди Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия.

"Ако това е истина, искам Путин и цялото му обкръжнение да знаят, че ще понесат отговорност за всичко, което причиниха на нашата държава и на моето семейство. И този ден ще дойде много скоро", каза Юлия Навалная, съпруга на руския политик.

Според официалното съобщение - той се е "почувствал зле по време на разходка в изправителна колония Но.3, като практически веднага е загубил съзнание".

Затворническата служба твърди, че незабавно била оказана медицинска помощ, но "реанимационните мероприятия не са дали положителни резултати".

Причината за смъртта все още не е установена.

Новината за смъртта на руския опозиционер провокира множество реакции - както в България, така и сред световните лидери.

За сметка на това, държавната телевизия в Русия не сметна информацията за достатъчно важна - съобщението за внезапната смърт на Алексей Навални беше седма новина в емисията на "Първи канал".

Последното свиждане при Навални е било в сряда, когато той е посетен от адвокат. Последната видеовръзка от затвора:

Телеграм-каналът "Baza" съобщава, че Навални се е почувствал зле около 12 ч. (българско време), повикана е Спешна помощ, но в 13:17 ч. той е издъхнал.

47-годишният руски опозиционер беше преместен в затвор, намиращ се зад Полярния кръг в най-северните части на Русия, в края на 2023 година. Колонията се смята за една от най-тежките по своите условия.

Преместването му беше извършено в пълна тайна, като цели 20 дни близките му нямаха никаква информация къде се намира и дали е жив и здрав.

През лятото на 2023 г. Навални беше осъден на още 19 години затвор за създаване на "екстремистка" организация - Фондът за борба с корупцията.

Алексей Навални беше най-големият политически противник на Владимир Путин, който се готви за пети президентски мандат на изборите през март.

През лятото на 2020 г. опозиционният лидер едва не загина по време на самолетен полет, след като беше натровен с новичок. Разследване на "Белингкат" доказа, че виновниците за опита за убийство са служители на руските тайни служби.

Един от авторите на разследването Христо Грозев написа: "Навални най-после беше убит от Путин днес".

Навални беше прехвърлен на лечение в Германия след сложни дипломатически преговори между Ангела Меркел, Владимир Путин и финландския президент Саули Ниинистьо.

След възстановяването си той продължи своята опозиционна дейност - но с риск за живота си реши да се върне обратно в Русия в началото на 2021 г., където беше издадена заповед за ареста му и беше задействана стара ефективна присъда по скалъпено дело за измама.

Оттогава Алексей Навални е подложен на тотален тормоз зад решетките, като голяма част от времето беше принуждаван да лежи в карцер заради абсурдни наказания - общо 27 пъти в рамките на 3 години.

На 2 януари той е поискал да бъде преместен в затворническата болница заради рязко влошаване на здравето - температура, кашлица и повишено кръвно налягане. Но администрацията на затвора не го е разрешила.

Година по-рано той беше поставен в една килия със затворник, който беше направил опит да го пребие. Вместо да накажат съкилийника му, затворническите власти започнаха разследване срещу Алексей Навални за това, че е опитал да отблъсне ударите му.

Загубата му е огромен удар върху остатъците от демократичната общност в Русия, на 24-тата година от управлението на Владимир Путин.

Очаквайте подробности


Христо Грозев: Убийството на Навални е политическо, той беше единствената алтернатива на Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024