"Навални е мъртъв?! Не - Навални е убит": Политиците в България реагират на смъртта на руския опозиционер Снимка: © Getty Images

Смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални провокира серия от реакции от политическото лидерство в България.

"Навални е мъртъв?! Не - Навални е убит! Режимът го уби! Това е убийство срещу демокрацията. Необходим е силен натиск върху Кремъл и повече помощ за Украйна", написа председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във Facebook.

Премиерът Николай Денков определи Алексей Навални като "символ на борбата срещу диктатурата в Русия".

"Тъжно е и показва защо е важно да ценим какво означава демокрацията. Много често хората казват: "Ама защо толкова различни мнения, объркваме се". Трябва да си представим, че има и друг свят и този свят е този, в който никой не може да казва свободно какво мисли освен този, който е най-отгоре. И ако кажеш нещо различно могат да те пратят в Северна колония. Не трябва да забравяме това, защото то се е случвало и в нашата държава

Съпредседателят на ПП Кирил Петков реагира в Twitter, като каза: "Путин не разбира, че убивайки Навални, той не убива духа на свободата, а го прави по-силен и непобедим - защото Навални е символ на сила, надежда и свобода, които не може да вкараш в затвора, не могат да бъдат убити отново. Навални победи, Путин загуби".

"Смъртта на Навални е огромна загуба за демократичната общност в Русия и борбата ѝ за свобода и законност. Без съмнение това е политическо убийство, което трябва да получи възмездие", написа във фейсбук съпредседателят на "Демократична България" и председател на "Демократи за силна България" Атанас Атанасов.

Междувременно стана ясно, че парламентарната група на ПП-ДБ ще внесе законопроект за цялостно въвеждане на всички санкции и мерки срещу режима на Путин и неговите икономически интереси на българска земя.

"Ще продължим да се борим за мира и нормалното развитие на страната ни като защитаваме интересите на България и българските граждани и не позволяваме руското влияние у нас да стопира този процес. Смъртта на Навални е опит за показно систематично и целенасочено убийство на свободната воля. На демокрацията. На смелостта да си опозиционер и борец за справедливост", се казва в позицията в ПП-ДБ.

Евродепутатът Радан Кънев описа Навални като "руски патриот, дори руски националист, който обичаше народа си".

"И плати с живота си, защото за сталинистите в Кремъл любовта към народа е непростим, смъртен грях", казва Кънев.

"Много често кремълските пропагандисти говорят за "русофобия", за "омраза към Русия и руснаците", за "антируска политика"...Омраза към Русия и руснаците има. В Кремъл. Убийствена, сляпа омраза. Равна само на преклонението пред Сталин, убиец на десетки милиони руснаци", коментира още той.

"Свободата в Русия умря", написа Ивайло Мирчев (ДБ), който само преди няколко дни беше част от парламентарна делегация на България в Киев.

"Свободната мисъл в Русия отдавна е в изгнание. Руската съпротива отдавна е в затвора. Днес обаче един от най-ярките ѝ символи си е отишъл от този свят, най-вероятно насилствено, и с това мракът над Русия става още по-плътен, а нашето усилие да не го допускаме да превземе Европа - още по-важно", казва той.

Бившият министър на външните работи в кабинета "Борисов 3" Екатерина Захариева обвини "руския тоталитарен режим" за убийството на Навални.

"Неговият кураж не можа да пребори нечовешките условия в затвора на ужасите отвъд полярния кръг. Кремъл заточи Навални накрай света - в путинския Гулаг слънчев лъч пробива небето едва за два часа на денонощие", пише тя.

Захариева заявява, че международната общност трябва да "увеличи още повече натиска срещу режима на Путин и с всички сили да се противопоставим на тази човеконенавистна диктатура да продължи да убива в Украйна и където другаде пожелае по света".

Депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов написа в Twitter:

"Путин уби Навални. Репресивният кремълски режим, колкото и да е некадърен, накрая успя. Да видим местните руски проксита колко бързо ще получат инструкции какво да пишат и говорят".

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев призова всички на протест в памет на Навални пред Руското посолство от 18:30 ч.

"Путин е убиец! Страх го е от Свободата и съпротивата срещу властта му! За да се задържи на власт, той ликвидира всичките си опоненти и нападна редица държави. Кървави войни с жертви деца и жени! Разстрелва невинни и убива враговете си! Последният му голям вътрешен враг беше Навални. Той се върна доброволно в Русия за да вдъхва надежда срещу съпротивата срещу Путин – вътре и извън авторитарна Русия. Той знаеше, че дава живота си в жертва на Русия и срещу Путин, но непоколебимо го направи", написа той.

Очаквайте подробности

Христо Грозев: Убийството на Навални е политическо, той беше единствената алтернатива на Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024