Зеленски: "Навални е убит от Путин, както и хиляди други мъченици" (обновена) Снимка: © European Parliament

"Очевидно е, че Навални е убит от Путин" - с тези думи украинският президент Володимир Зеленски коментира новината за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални в затвора.

"На Путин му е все едно кой ще умре, само и само той да запази своите позиции," каза Зеленски, който е в Германия за работна среща с канцлера Олаф Шолц.

"Навални заплати със смъртта си мъжеството, което прояви, когато се върна в Русия", казва самият Шолц, като си спомни за последната си среща с Навални в Берлин.

Неговият предшественик на поста Ангела Меркел определи опозиционера като "жертва на руския репресивен апарат".

"Ужасно е, че един смел и безстрашен глас, който защитаваше страната си, беше заглушен по брутален начин", каза тя в Берлин.

"В съвременна Русия, хората със свободен дух са изпращани в ГУЛАГ и осъждани на смърт," заяви френският президент Еманюел Макрон.

Като ужасяваща новина определи смъртта на Навални премиерът на Великобритания Риши Сунак.

"Като най-яростен защитник на руската демокрация, Навални показваше изключителна смелост през целия си живот. Мислите ми са със съпругата му и народа на Русия, за които това е огромна трагедия," написа Сунак.

"Навални се бори за демократичните ценности и против корупцията. Трябваше да плати за борбата си със смъртта си, докато беше държан в най-ужасните и нечовешки условия," каза премиерът на Нидерландия Марк Рюте.

"Трябва да разберем какви са фактите, а Русия трябва да отговори на всички важни въпроси около обстоятелствата за неговата смърт," призова генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини Русия за смъртта на Навални.

"Смъртта му в руски затвор и фиксацията и страха на един човек само подчертават колко слаба и проядена отвътре е системата, изградена от Путин".

За председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен смъртта на Навални е "ужасно напомняне какво представляват Путин и режима му".

"Нека се обединим в борбата за защита на свободата и сигурността на онези, които се осмеляват да се изправят срещу авторитаризма", призова тя.

В пост в X председателя на Европейския съвет Шарл Мишел написа, че Навални "се е борил за ценностите на свободата и демокрацията" и е направил огромна саможертва в името на своите идеали.

"Светът загуби боец, чиято смелост ще отеква през поколенията," са думите на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

"Русия му отне свободата и живота, но не и достойнството му. Битката му за демокрацията ще продължи. Мислите ни са със съпругата и децата му," написа Мецола по повод смъртта на носителия на наградата "Сахаров"

В края на 2021 г. дъщерята на Алексей Навални - Дария - получи от негово име наградата на Европейския парламент.

"Русия е част от Европа и ние се стремим да бъдем част от нея. Но искаме и Европа да се стреми към себе си... Ние се стремим към Европа на идеите, защитата на човешките права, демокрацията и интегритета. Не искаме Европа на канцлерите и министрите, които мечтаят да получат пост в борда на държавните компании на Путин или мечтаят да плават с яхтите на олигарсите", заяви тогава в реч пред парламента тя.

Тогава баща ѝ излежаваше трета година от присъдата си в затвора, а само три месеца по-късно Путин нападна Украйна.

Силната реч на Дария Навалная: "Ние се стремим към Европа, но не Европа на канцлерите, които мечтаят за постове при Путин"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024