Продължават най-масовите арести в Русия след началото на войната в Украйна Снимка: © ScreenShot, NYT

Русия продължава да разчиства всеки опит да се почете паметта на Алексей Навални. Втори пореден ден хора носят букети, за да ги положат пред един от импровизираните мемориали на руския опозиционер Алексей Навални.

Изданието New York times отбелязва, че цветята не са само символ на траур, а служат и като форма на протест в страна, където дори и най-лекото несългасие може да доведе до арест.

Според хората, които полагат цветя пред „Стената на скръбта“ – паметник на жертвите на политическо преследване по времето на Сталин споделят убеждението, че руската държава стои зад смъртта на Навални.

„Той не умря, той беше убит“, казва Алла, 75-годишна пенсионерка, която отказва да назове фамилията си поради възможни последици.

„Теоретично знаехме, че искат да го унищожат“, казва нейната приятелка Елена на 77 години и допълва, че когато се случва са шокирани от безсмислената бруталност.

И двете жени са горди, че има хора, които идват, за да изразят несъгласието си с държавата, въпреки масовото потушаване на несъгласието, откакто руският президент Владимир Путин започна пълномащабното нахлуване в Украйна преди почти две години.

От кадри, публикувани от медията, се вижда как стотици тежко въоръжени полицаи се отправят в посока на мемориала, а десетки мирни граждани са ескортирани до полицейски бус.

Според правозащитната организация OVD-Info, най-малко 400 души са били задържани в цяла Русия, откакто на 16 февруари бе обявена смъртта на Навални.

„Те се опитват да ни изплашат толкова много, че да не е възможно да живеем“, казва Елена, която добавa, че се тревожи за съдбата на стотици други политически затворници в Русия.

Това е най-значимата поредица от арести след протестите срещу общата мобилизация за войната в Украйна през септември 2022 г.

Спонтанни граждански протести и бдения след смъртта на Алексей Навални се проведоха в многострани по света като Германия, Великобритания, Норвегия, Швейцария, Грузия, Литва, Армения, Казахастан, включително и в България.


По тялото на Навални е имало синини. Вероятно е починал по-рано, казва затворник

Разследващият журналист Христо Грозев Христо Грозев: Алексей Навални беше единствената алтернатива на Путин

София се включи в протестите срещу Путин след смъртта на Навални


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024
Важно днес

Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България

Предвижда се София да стане част от маршрутите през 2025 година

16:42 - 18.06.2024
Технологии

HUAWEI FreeBuds 6i - бюджетните безжични слушалки, които ефективно премахват околния шум

Най-новото попълнение в i-серията на Huawei е вече на пазара

16:33 - 18.06.2024
Важно днес

По стъпките на Обама: Байдън дава шанс на над половин милион имигранти да останат в САЩ

Мярката обхваща семейства, в които единият съпруг е американски гражданин

16:33 - 18.06.2024