По тялото на Навални е имало синини. Вероятно е починал по-рано, казва затворник Снимка: © Getty Images

Руският опозиционен лидер Алексей Навални вероятно е починал много по-рано, отколкото руската Федералната служба за изпълнение на наказанията съобщи. Това се разбра от думите на затворник в колонията ИК-3 „Полярен вълк“, пожелал анонимност, пред „Новая Газета Европа“

Според неговия разказ още на 15 февруари в затвора е настанала „непонятна суматоха“. Вечерната проверка, която се провежда от 20:00 до 20:30, е била „значително ускорена“, разказва той.

Всички осъдени били заключени и предупредени да не правят никакви движения и охраната е била засилена.

"Чухме някакви коли да влизат в зоната късно вечерта и през нощта на три пъти, но нямаше как да ги видим през прозореца“, добавя той.

По думите на осъдения сутринта на 16 февруари е започнало пълно "претарашване“: служителите на колонията конфискували няколко мобилни телефона, карти, както и нагреватели за вода, за които преди това си затваряли очите.

От думите на надзирателите затворниците заключили, че колонията чака проверка. В същото време събеседникът на изданието отбелязва, че администрацията обикновено научавала подобни проверки поне месец по-рано и се подготвяли предварително за тях.

"Мисля, че Навални почина много по-рано от обявеното време. Най-вероятно предишната вечер. Иначе защо трябваше да ни затварят плътно в бараките и сутринта да организират обиск?“, казва затворникът.

По думите му около 13:00 часа московско време на 16 февруари няколко коли пристигнали в управлението.

Една от колонията "Полярна сова” за осъдени на доживотен затвор, две от Лабитнанги, най-близкия град до село Харп (бел.ред - където се намира ИК-3), и една е от Салехард - столицата на Ямало-Ненецкия автономен окръг. Затворникът предполага, че участниците в срещата са разработвали „обща позиция пред комисията от Москва“.

За пристигането на комисия от централата в колонията научили приблизително по същото време, в което разбрали и за смъртта на Навални. Според затворника това е още едно доказателство, че политикът е починал много по-рано от обявеното.

Според официалната информация на Федералната служба за изпълнение на наказанията на 16 февруари Алексей Навални се почувствал зле след разходка и загубил съзнание. "Необходимите реанимационни мерки“ не дадоха положителен резултат, "лекарите от спешна помощ констатираха смъртта“.

Два дни след официалното съобщение за смъртта на руския опозиционер, близките на Навални все още издирват тялото на политика.

Според източник от „Новая Газета Европа“ тялото на Навални първо е било откарано в Лабитнанги (бел. ред: най-близкото населено място до село Харп), но вечерта на 16 февруари е откарано в областната клинична болница в Салехард.

Мълвата, че са докарали тялото на политик, се разчува бързо в 50-хилядното градче. Впоследствие разбират и че смъртта „не е от криминален характер“, тоест без изстрели, пише изданието като се позовава на жители на Салехард и човек от екипите на линейка в града.

Тогава се появява и информация, че на местните патолози е забранено да правят аутопсии.

„Тук мненията се различават за първи път“, каза служителят на Бърза помощ.

Някои казаха, че от Москва са дошли заповеди да се изчакат столичните специалисти, докато други твърдят, че самите лекари са отказали да направят аутопсия. Това е политически въпрос и не е ясно как ще се развие. И ако направите аутопсия и дойде директна заповед да се направят промени в резултата, тогава не можете да откажете, защото могат да ви обявят за „екстремисти“. Освен това сега е зима, телата могат просто да се съхраняват в коридора със седмици. Отворих входната врата по-широко и ето го хладилникът,“ казва той, а „Новая газета" отбелязва, че в Салехард в момента е минус 27 градуса.

Източникът на изданието разказва още, че по тялото на Навални са открити синини, които той е получил приживе. Но не от побой, а в резултат на други действия.

„Като служител в линейка с доста опит мога да кажа, че такива наранявания, както ги описват тези, които са ги видели, се получават от гърчове“, казва лекарят от линейката.

Човекът се гърчи, опитват се да го удържат, но гърчовете могат да бъдат много силни, така че се получават синини. Казаха още, че има и синина на гърдите. Но такава, която се появява във връзка с непряк сърдечен масаж," казва още медикът.

"Тоест те все пак са опитали да го реанимират и той е починал най-вероятно от сърдечен арест. Но защо е спряло сърцето му, все още никой нищо не казва“, обобщава източникът на „Новая Газета“.

Изданието припомня, че след отравянето на Алексей Навални през 2020 г., реаниматорът Михаил Фремдерман изброява в коментар за британската BBC симптомите на използване на бойното химическо вещество Новичок върху човек: „Такива вещества повишават съдържанието на ацетилхолин, един от основните невротрансмитери в тялото. Той от своя страна започва да оказва силно влияние върху мускулите, дишането, мускулния тонус, кръвното налягане и работата на сърцето. Регулирането на функционирането на вътрешните органи и нервно-мускулната система е нарушено. Човек губи съзнание, може да има гърчове, конвулсии и бързо се развива кома. Някои видове дори могат да бъдат нанесени върху кожата и човек се отравя сериозно“, изброява тогава Фремдерман.

Според събеседника на „Новая Газета Европа“ аутопсия не е била извършена нито на 16, нито на 17 февруари. Вероятно затова руските власти не позволяват на близките да видят тялото.

Изданието отбелязва, че екипите може и да са пристигнали, но процесът ще отнеме поне няколко дни, тъй като някои биоматериали може да бъдат изпратени в Москва за изследване. Това означава, че тялото няма да бъде предадено на близките поне седмица.


Продължават най-масовите арести в Русия след началото на войната в Украйна

Разследващият журналист Христо Грозев Христо Грозев: Алексей Навални беше единствената алтернатива на Путин

"Не се предавайте, ние сме огромна сила". Посланието на Навални, което Русия не чу


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024