По тялото на Навални е имало синини. Вероятно е починал по-рано, казва затворник Снимка: © Getty Images

Руският опозиционен лидер Алексей Навални вероятно е починал много по-рано, отколкото руската Федералната служба за изпълнение на наказанията съобщи. Това се разбра от думите на затворник в колонията ИК-3 „Полярен вълк“, пожелал анонимност, пред „Новая Газета Европа“

Според неговия разказ още на 15 февруари в затвора е настанала „непонятна суматоха“. Вечерната проверка, която се провежда от 20:00 до 20:30, е била „значително ускорена“, разказва той.

Всички осъдени били заключени и предупредени да не правят никакви движения и охраната е била засилена.

"Чухме някакви коли да влизат в зоната късно вечерта и през нощта на три пъти, но нямаше как да ги видим през прозореца“, добавя той.

По думите на осъдения сутринта на 16 февруари е започнало пълно "претарашване“: служителите на колонията конфискували няколко мобилни телефона, карти, както и нагреватели за вода, за които преди това си затваряли очите.

От думите на надзирателите затворниците заключили, че колонията чака проверка. В същото време събеседникът на изданието отбелязва, че администрацията обикновено научавала подобни проверки поне месец по-рано и се подготвяли предварително за тях.

"Мисля, че Навални почина много по-рано от обявеното време. Най-вероятно предишната вечер. Иначе защо трябваше да ни затварят плътно в бараките и сутринта да организират обиск?“, казва затворникът.

По думите му около 13:00 часа московско време на 16 февруари няколко коли пристигнали в управлението.

Една от колонията "Полярна сова” за осъдени на доживотен затвор, две от Лабитнанги, най-близкия град до село Харп (бел.ред - където се намира ИК-3), и една е от Салехард - столицата на Ямало-Ненецкия автономен окръг. Затворникът предполага, че участниците в срещата са разработвали „обща позиция пред комисията от Москва“.

За пристигането на комисия от централата в колонията научили приблизително по същото време, в което разбрали и за смъртта на Навални. Според затворника това е още едно доказателство, че политикът е починал много по-рано от обявеното.

Според официалната информация на Федералната служба за изпълнение на наказанията на 16 февруари Алексей Навални се почувствал зле след разходка и загубил съзнание. "Необходимите реанимационни мерки“ не дадоха положителен резултат, "лекарите от спешна помощ констатираха смъртта“.

Два дни след официалното съобщение за смъртта на руския опозиционер, близките на Навални все още издирват тялото на политика.

Според източник от „Новая Газета Европа“ тялото на Навални първо е било откарано в Лабитнанги (бел. ред: най-близкото населено място до село Харп), но вечерта на 16 февруари е откарано в областната клинична болница в Салехард.

Мълвата, че са докарали тялото на политик, се разчува бързо в 50-хилядното градче. Впоследствие разбират и че смъртта „не е от криминален характер“, тоест без изстрели, пише изданието като се позовава на жители на Салехард и човек от екипите на линейка в града.

Тогава се появява и информация, че на местните патолози е забранено да правят аутопсии.

„Тук мненията се различават за първи път“, каза служителят на Бърза помощ.

Някои казаха, че от Москва са дошли заповеди да се изчакат столичните специалисти, докато други твърдят, че самите лекари са отказали да направят аутопсия. Това е политически въпрос и не е ясно как ще се развие. И ако направите аутопсия и дойде директна заповед да се направят промени в резултата, тогава не можете да откажете, защото могат да ви обявят за „екстремисти“. Освен това сега е зима, телата могат просто да се съхраняват в коридора със седмици. Отворих входната врата по-широко и ето го хладилникът,“ казва той, а „Новая газета" отбелязва, че в Салехард в момента е минус 27 градуса.

Източникът на изданието разказва още, че по тялото на Навални са открити синини, които той е получил приживе. Но не от побой, а в резултат на други действия.

„Като служител в линейка с доста опит мога да кажа, че такива наранявания, както ги описват тези, които са ги видели, се получават от гърчове“, казва лекарят от линейката.

Човекът се гърчи, опитват се да го удържат, но гърчовете могат да бъдат много силни, така че се получават синини. Казаха още, че има и синина на гърдите. Но такава, която се появява във връзка с непряк сърдечен масаж," казва още медикът.

"Тоест те все пак са опитали да го реанимират и той е починал най-вероятно от сърдечен арест. Но защо е спряло сърцето му, все още никой нищо не казва“, обобщава източникът на „Новая Газета“.

Изданието припомня, че след отравянето на Алексей Навални през 2020 г., реаниматорът Михаил Фремдерман изброява в коментар за британската BBC симптомите на използване на бойното химическо вещество Новичок върху човек: „Такива вещества повишават съдържанието на ацетилхолин, един от основните невротрансмитери в тялото. Той от своя страна започва да оказва силно влияние върху мускулите, дишането, мускулния тонус, кръвното налягане и работата на сърцето. Регулирането на функционирането на вътрешните органи и нервно-мускулната система е нарушено. Човек губи съзнание, може да има гърчове, конвулсии и бързо се развива кома. Някои видове дори могат да бъдат нанесени върху кожата и човек се отравя сериозно“, изброява тогава Фремдерман.

Според събеседника на „Новая Газета Европа“ аутопсия не е била извършена нито на 16, нито на 17 февруари. Вероятно затова руските власти не позволяват на близките да видят тялото.

Изданието отбелязва, че екипите може и да са пристигнали, но процесът ще отнеме поне няколко дни, тъй като някои биоматериали може да бъдат изпратени в Москва за изследване. Това означава, че тялото няма да бъде предадено на близките поне седмица.


Продължават най-масовите арести в Русия след началото на войната в Украйна

Разследващият журналист Христо Грозев Христо Грозев: Алексей Навални беше единствената алтернатива на Путин

"Не се предавайте, ние сме огромна сила". Посланието на Навални, което Русия не чу


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024
Важно днес

Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България

Предвижда се София да стане част от маршрутите през 2025 година

16:42 - 18.06.2024
Технологии

HUAWEI FreeBuds 6i - бюджетните безжични слушалки, които ефективно премахват околния шум

Най-новото попълнение в i-серията на Huawei е вече на пазара

16:33 - 18.06.2024
Важно днес

По стъпките на Обама: Байдън дава шанс на над половин милион имигранти да останат в САЩ

Мярката обхваща семейства, в които единият съпруг е американски гражданин

16:33 - 18.06.2024