"Не се предавайте, ние сме огромна сила". Посланието на Навални, което Русия не чу

"Не се предавайте, ние сме огромна сила".

Това е посланието, което опозиционният лидер Алексей Навални отправяше към руските граждани в едноименния документален филм, награден с "Оскар" (той ще бъде излъчен по bTV в петък вечер).

Думите му идват в отговор на въпроса: "Алексей, ако те арестуват или те вкарат в затвора, или ако се случи немислимото - и те убият, какво послание оставяш на руския народ?"

По това време Навални все още се намира в Германия, където се лекува след отравянето с новичок, но вече се готви да се прибере обратно в Русия. А там той беше арестуван още след слизането от самолета. Три години по-късно Алексей Навални загина в един от най-строгите руски затвори "Полярният вълк"

"Моето послание, в случай че бъда убит, е много просто - не се предавайте.

За мен това е просто очевидно - не се предавайте.

Не бива да се предавате. Ако това ми се случи, значи ние сме невероятно силни в този момент - след като са решили да ме убият.

Трябва да използвате тази сила. Не се предавайте. Помнете, че ние сме огромна сила, която се намира под гнета на тези лоши типове - само защото не можем да осъзнаем колко силни сме в действителност.

Всичко, което е необходимо за тържествуването на злото, е бездействието на добрите хора.

Затова не бива да се бездейства".

Най-интересният сюжет от филма показва как Алексей Навални и Христо Грозев от "Bellingcat" тръгват по следите на отровителите и успяват да разкрият, че руските тайни служби стоят зад отравянето му с новичок.

Навални дори разговаря по телефона с един от участниците в тайната операция, като се представя за началник от контраразузнаването и го държи близо 50 минути на линия.

През това време агентът сам разказва как точно е поставена отровата и изразява разочарование, че опозиционерът все пак е успял да оживее.

Режимът на Путин обаче успя да сложи край на живота на Навални на 16 февруари 2024 г.

bTV ще излъчи филма "Навални" тази вечер


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024