Поканете пролетта да влезе в дома и ума ви Снимка: © Fashion Days

Учили са ви да изслушвате другите, въпреки че те не го правят. Да се съобразявате с околните. Да не спорите с по-големите, въпреки лъжите съшити с бели конци. Да бъдете винаги във форма, въпреки недоспиването или тоновете стрес на работа. Да не влизате в конфликти, въпреки нуждата да защитите себе си и своите граници.

Тази пролет забравете какво са ви учили и последвайте инстинкта си. „Време е за почистване – и то не само на гардероба.“, ни призовават от Fashion Days, а новото им видео определено резонира с всички нас и нуждата да се погрижим за себе си и нашия вътрешен глас #FollowMyself.

Пролетта традиционно е времето, в което всичко се обновява и ражда наново, и този път може би е ред да го направим и ние.

И както тялото ни се нуждае от детокс след зимното прекаляване, и както домът ни се нужда от прочистване от всички излишни вещи, така и психиката ни копнее за пролетен детокс и завръщане към себе си.

Ето няколко области, в които да се освободите от онова, което ви дърпа назад, и да обърнете поглед напред към вашия хоризонт.

Социални мрежи и други вредители

От онлайн сфери на забавление социалните мрежи се превърнаха в изискващи вниманието и времето ни платформи, на които отделяме повече време, отколкото можем да си позволим.
Направете един бърз преглед на „приятелите си“ във Facebook и смело изтрийте онези, с които не поддържате никаква връзка или които ви натоварват. Съученикът от седми клас, който наскоро се заяде под поста ви за смисъла от гласуването, колегата от първата ви работа, с когото никога не сте си разменяли друго изречение освен „Може ли да си направя и аз едно кафе?“, дори онази братовчедка, която следи какво публикувате и ви докладва на всички по-възрастни роднини...нямате нужда от тях в личния си профил.

Когато в социалните ни мрежи присъстват само хора, с които общуваме или с които бихме искали да общуваме, споделянето на онова, което ни вълнува, става много по-лесно и приятно.

Работата, с която очакваме уикенда с нетърпение

Всички мемета, в които са замесени петък и понеделник, се въртят около идеята, че човек мрази да ходи на работа и живее за уикендите и отпуските. Какво обаче ако това не е задължително?
Освен начин за изкарване на пари, работата може да бъде вдъхновение, смисъл и радост. И ако вашата не е такава, може би е време да търсите нови хоризонти. Да започнете нов курс и да се сдобиете с нови умения, които да ви направят по-конкурентоспособни или просто да смените изцяло компанията, в която няма да ви правят забележка ако си тръгвате в края на работния ден. Светът е голям.

Поканете пролетта да влезе в дома и ума ви - fashion days - пролетно почистване 2023

Токсичните приятели

Има ги навсякъде, не само в социалните мрежи. Обаждат се само когато имат нужда от вас. Искат неадекватно големи услуги. Никога не питат как си. След виждане с тях, се чувствате изцеден. Налага се да носите социално желателни маски и да се усмихвате насила.

Да се научи човек да казва „не“ е един от принципите на зрелостта, които трябва да овладеете, за да живеете в относителен психичен комфорт. И няма по-подходящо време да започнете да го правите, от точно тази пролет. Питайте всеки психолог, ако не вярвате на нас. Думата „не“ е началото на пътя към вас, колкото и странно да звучи.

Излишните диети

Едва ли има човек, който винаги да е изцяло доволен от килограмите си. Все може да са малко повече или малко по-малко. Непрекъснатото подлагане на затормозяващи диети обаче рядко дава желания ефект: вместо това ни кара да се чувстваме несправящи се и ни създава илюзорно усещане за провал.

Освободете се от излишния режими, заобичайте тялото си и следвайте себе си. А доброто настроение и повишената психична устойчивост няма да закъснеят.

Потърсете и правилните хора, с които да извървите този път. Дали това ще бъдат треньори, сертифицирани професионалисти по хранене или масажисти, които с всеки масаж ще отнемат стреса от мускулите ви.

Fashion Days Proletno Pochistvane

Не всеки гардероб води към Нарния

Въвеждането на ред в гардероба има положителен психологически ефект, потвърден от редица психолози. Във втората си книга, издадена на български, „Отвъд реда: още 12 правила за живота“, Джордан Питърсън пише, че ако човек иска да подреди живота си, трябва да започне първо от стаята си, и едва след това да върви нататък.

Излишните дрехи, които само заемат пространство, често ни затормозяват повече отколкото предполагаме. Безполезните, излезли от мода елеци и отеснелите дънки са символи на всичко, което натоварва живота ни: хората, които ни карат да се чувстваме нещастни, навиците, които не ни правят здрави, и мисловните модели, които ни тласкат далеч от желаната посока.

Разчистването и преподреждането на гардероба е чудесна първа крачка за установяване на добра психологическа хигиена. В момента, в който всичко излишно е отделено в чували за подаряване, за контейнерите за рециклиране или за тези на БЧК, веднага ще усетите прилив на енергия и увереност, че поне едно нещо в живота ви е под ваш контрол.

Вкопчването в контрола е една от базисните предпоставки за тревожност, а отграничаването на зоните в живота, които можем да контролираме, от тези, които не можем, е първата стъпка към по-хармоничен живот и по-добро психично равновесие.

Естествено, ако успеете да изпразните гардероба си, след това идва и по-приятната част: да го напълните. С хубави дрехи, които ви стават, които ви харесват и които сте избрали сами. Тук на помощ пристигат Fashion Days, които освен голям избор и качествени марки, предлагат гъвкавост в покупките, с която физическите магазини не могат да се похвалят.

И така, оставили в миналото всичко излишно, освобождаваме пространство за новото в живота си. И можем да посрещнем идващите дни спокойно. Следвайки себе си. #FollowMyself.

Пролетното почистване не е само за дома ни, но и за нас самите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Еманюел Макрон ще убеждава Си Дзинпин да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024