Показно убийство на гръцки журналист разклати властта на Мицотакис Снимка: © Getty Images

Показно убийство на разследващ журналист с десетилетен опит разтърси Гърция в последните дни.

52-годишният Йоргос Караиваз - репортер в частната медия Star TV и автор в блога Bloko.gr - е убит посред бял ден пред дома си в Алимос в южните части на Атина. Извършителите на нападението са успели да избягат с мотор.

Караиваз е известен в Гърция като криминален журналист с дългогодишна практика, работил както за вестеници, така и за телевизии. Разстрелът предизвика вълна от призиви за бъро разследване и послания в защита на свободата на медиите от страна на висшестоящи европейски политици.

"Той беше един от най-опитните разследващи журналисти на терен и се ползваше с голямо уважение от колегите си", се казва в позиция на синдиката на журналистите в Атина ESIEA. Колегите на Караиваз смятат, че убийството е свързано с работата му.

Премиерът на Гърция Кириякос Мицотакис настоя за бързо разкриване на извършителите. Той е провел среща с министъра, отговарящ за обществения ред Михалис Хрисохоидис, който описва разстрела като "отвратително престъпление". Разследването ще стане първи приоритет на гръцката полиция, заявявя той.

В социалните мрежи обаче нападнаха Мицотакис за това, че не е реагирал публично още в деня на убийството.

Бившият министър-председател Алексис Ципрас обвини лидера на "Нова демокрация" за това, че е дошъл на власт, превръщайки реда и сигурността в свое знаме, но "допуска държавата да се превърне в колония на организираната престъпност и неконтролираните действия на мафиотски групировки".

Това е първото убийство на журналист в Гърция след атентата срещу Сократис Гиолиас през 2010 г. Отговорността тогава беше поета от крайно-лява терористична групировка.

Според гръцката полиция - убийството на Караиваз е извършено от професионалисти. Мъжът се е прибирал у дома в ранния следобед на 9 април, където е причакван от извършителите. В момента, в който е излязъл от автомобила си, двама маскирани нападатели са се приближили до него с черен мотоциклет и са открили огън.

Резултатите от аутопсията все още се очакват, но се предполага, че журналистът е убит с най-малко десет куршума, включително с изстрел в челото, съобщава "Катимерини".

"Това е организирана екзекуция от професионални убийци", казват от полицията в район Атика, която разследва престъплението.

Има свидетели на убийството, които вече са разпитани. Проверява се дали извършителите са действали сами или със съучастници в близост до дома на Караиваз.

"Убийството на журналист е позорно, страхливо деяние. Европа стои зад свободата. А свободата на медиите е най-свещената. Журналистите трябва да могат да работят в безопасност. Мислите ми са насочени към семейството на Йоргос Караиваз. Надявам се скоро престъпниците да бъдат изправени пред съда", пише председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024