Политическите реакции след решението на КС, което обезсмисли съдебната реформа Снимка: © Getty Images

Недоволство - но и липса на изненада. Това е общото между реакциите на партиите, които подкрепяха съдебната реформа, и на тези, които я оспорваха, след решението на Конституционния съд.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков пръв коментира решението, като го сравни със запазване на "липсата на справедливост от системата на "превзетата държава".

Той посочва поименно съдиите, които са отхвърлили промените в Конституцията - Маргарита Карагьозова-Финкова, Филип Димитров, Красимир Влахов ("от квтата на ГЕРБ / Росен Плевнелиев), Павлина Панова, Таня Райковска, Надежда Джелепова, Соня Янкулова ("от съществуващата система") и Янаки Стоилов и Атанас Семов ("от квотата на Румен Радев").

"Краен резултат: 9-3 за бутона ENTER вместо за ХОРАТА. Разбира се, съдия Белазелков подкрепи съдебната реформа и беше от страната на справедливостта. За съжаление една птичка пролет не прави.
Единственото, което остана е, че главният прокурор може да бъде разследван. Пътят към оправяне на държавата ни е дълъг. Това ще е маратон, ще е щафета - но вярвам, че посоката е правилна и рано или късно ще стигнем там, където има справедливост и хората са свободни", се казва в позицията на Петков, която беше разпространена във Facebook.

Всъщност, КС отмени текста, който въвеждаше механизма за разследване на главния прокурор в Конституцията заради редакционна недомислица на законодателите. В него се казва само, че "изборът и назначението" на разследващия съдия се определя в закон", но не се описва как ще се определят неговите правомощия. Само заради това КС решава, че текстът не може да остане в сила и е противоконституционен.

До момента няма реакция от страна на Христо Иванов (Да, България), който беше основният идеолог и двигател на реформата.

Критики към КС обаче отправи бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова.

"Конституционният съд днес блокира възможността за реформа на съдебната власт, която да въведе възможно най-високи гаранции за независим съд, отчетна прокуратура и да ограничи властта на главния прокурор. С това решение се задълбочава кризата в страната, породена от липсата на справедливост", казва тя.

Според нея - КС приема, че "пирамидалната структура на прокуратурата и властта на главния прокурор върху всички прокурори са гаранции срещу злоупотребата с власт".

"Ежедневните примери сочат точно обратното. В анкетните комисии в Народното събрание за Нотариуса и Осемте джуджета чухме как мрежите за нерегламентирано влияние върху прокуратурата и съда създават каста от недосегаеми... Това Решение ще има сериозни последици за правовия ред в България - чадърите и зависимостите в прокуратурата ще продължават да подклаждат чувството за несправедливост в българското общество", казва Йорданова.

Тя заявява, че ДБ ще продължава да се бори за "изграждане на институциите на правовата държава, които осигуряват справедливост за гражданите и могат да дадат истински отговор на злоупотребата с власт".

Недоволен се оказа и Костадин Костадинов ("Възраждане"), чиято партия беше сред жалбоподателите пред КС заради по-голям набор от промени в Конституцията.

"Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук, не ни изненадва, защото беше нескопосано направена и предварително бяхме заявили, че ако КС разсъждава в полза на закона, няма как тези промени да останат. Лошото е, че същото важи за всички останали промени", казва той пред журналисти в Народното събрание.

Костадинов обяви решението за "предателско", защото се запазва правото българи с двойно гражданство да стават народни представители.

"Възраждане" са против и запазения нов модел за избор на служебни премиери, който отне правото на президента да назначава целия кабинет по своя преценка. Според Костадинов - ГЕРБ и ДПС имат интерес да бъдат избирани премиери, назначени от тях на позициите, от които Радев е длъжен да избира служебен министър-председател.

"Тази институция (КС, б.р.) трябва да се закрие. Това, което се случи, беше, че това, което беше удобно на един човек мина, всичко друго падна", казва още председателят на "Възраждане".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024