Politico: Мафиотската държава тласка България към ръба

Изборите в България се свеждат до ролята на един санкциониран магнат и способността му да подкопае крехката демокрация в страната. Това пише журналистката Антоанета Руси в Politico, в статия, посветена на поредните предсрочни избори в страната. Водещият материал на европейското издание е илюстриран с колаж от образите на Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Пеевски се превърна в "олицетворение на завладяната българска държава, в която сенчести олигарси, шпиони и престъпни банди са увили пипалата си около ключови институции в страната от ЕС и НАТО", пише Politico.

Медията припомня думите на бившия премиер акад. Николай Денков, който нарече Пеевски „най-голямото зло, което може да се случи на България". Христо Иванов коментира пред изданието, че изборите трябва да счупят хватката на Пеевски, и предупреждава, че залогът е "функционирането на държавата".

"Затова не е изненада, че една от основните политически битки около изборите на 9 юни зависи от влиянието на Пеевски върху съдилищата и службите за сигурност", подчертават от изданието.

От Politico са разговаряли с бившия служебен министър-председател Кирил Петков в първия ден от началото на предизборната кампания и го улавят в момент, в който той води спорове с представител на компания за рекламни билбордове, който отказва да постави поръчаните отт ПП-ДБ.

Проблемът е в това, което е изобразено: карикатура на Пеевски като футболист с крак върху тиква. С предупреждението „Кой печели, ако не гласуваш“.

"Плакатът е микрокосмос на националната политика. „Тиквата“ е прякорът на бившия министър-председател Бойко Борисов, чиято дясноцентристка партия ГЕРБ води убедително в социологическите проучвания... Никой не иска да разстройва властови брокер, чието влияние е повсеместно в медиите, включително в рекламния сектор", пише в статията.

Чувствителността по отношение на плакатите отново се повдигна във вторник, когато ГЕРБ успешно лобира пред ЦИК да наложи свалянето на плакатите „Продължаваме промяната“. На тях Борисов и Пеевски бяха представени като на практика като един и същ избор за министър-председател.

В момента ГЕРБ води в социологическите проучвания и се очаква да получи около 27% от гласовете.

От европейското издание разясняват, че двамата мъже са широко разглеждани като политически съмишленици в предизборната кампания, но големият въпрос е кой от тях наистина е начело и кой ще ръководи шоуто, ако успеят да сглобят коалиция след изборите. Завръщането на Борисов на премиерския пост далеч не е невъзможно.

„Между Борисов и Пеевски има тънка сделка, която се състои в това, че Пеевски има значителен контрол върху съдебната система и службите за сигурност, а Борисов има стари грехове, за които се страхува, че ще бъде наказан, ако има реално работещи съдилища и прокуратура“, казва Петков пред журналиста.

По думите му Борисов носи гласовете, а Пеевски гарантира, че сегашните институции не създават рискове.

От ГЕРБ са отклонили молбата на "POLITICO" за коментар.

От изданието изтъкват, че ЕС до голяма степен не обръща внимание на мащабните кражби в България, въпреки че голяма част от тях са свързани с кражби и злоупотреби със средства на ЕС.

"В много критикуван пропаганден удар за Пеевски, който се опитва да се отърси от стигмата на санкциите, той се срещна с посланиците на ЕС този месец на среща, която беше описана от ДПС като „сърдечна“. За разлика от Брюксел, Вашингтон директно обвинява Пеевски по силата на закона „Магнитски“, че ръководи корупционни схеми и упражнява „контрол върху ключови институции и сектори в българското общество“. Великобритания също се присъедини към тях.

Пеевски обжалва санкциите „Магнитски“, като твърди, че те са наложени без доказателства.

Борбата за това кой контролира съдебната система и службите за сигурност е в центъра на въпроса за бъдещето на българската демокрация. Дългогодишното недоволство на активистите от антикорупционната общност, че службите и съдилищата се използват за изнудване и че нито един водещ мафиотски бос не е осъден.

Обръщайки този разказ наопаки, Пеевски се представя като човека, който ще спаси българските институции от намесата на реформаторите.

Разделяй и владей

Докато предизборната надпревара навлиза във финалната си фаза, има и признаци, че Борисов се опитва да раздели двете основни реформаторски партии една от друга. Той намеква, че би работил по-скоро с „Да, България“ на Христо Иванов, отколкото с „Продължаваме промяната“ на Петков.

Хвърляйки колкото се може повече политическа кал, Борисов се опитва да обвини партията на Петков, че е близка до прокремълската крайнодясна партия „Възраждане“ - необяснимо твърдение, тъй като правителството на Петков играе водеща роля във въоръжаването на Украйна", пишат от изданието.

Самият Христо Иванов изразява възражения срещу сътрудничество с участието на Пеевски и предупреждава, че това ще е завръщане на "империята на страха" в свое интервю за БНР. Борисов на свой ред твърди, че е европейски политик и не иска мутренските години да се връщат.

Статията завършва с кратка сцена от митинг на ГЕРБ в Хасково, на фона на „Thunderstruck“ на AC/DC. 64-годишен симпатизант на партията заявява, че вижда надежда за бъдещето на България, макар хората да са озлобени и разделени повече от всякога. "Къде е доказателството, че ГЕРБ е затънал в корупция? Ако никой не е обвинен, защо трябва да вярвам?“, казва той.

Опонентите на ГЕРБ изтъкват, че има основателни причини, поради които прокуратурата не повдига обвинения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Политиката на Мета за "абонамент или реклами" във Facebook може и да не я спаси от санкции от ЕК

Meta рискува тежки санкции до 10% от световния си оборот

09:38 - 01.07.2024
Текстове от партньори

Ново изследване подчертава потенциала за намален риск на никотиновите паучове

В сравнение с традиционните тютюневи изделияя

09:22 - 01.07.2024
Важно днес

Крайнодесните печелят първия тур на предсрочните избори във Франция (Обновена)

Гласуването премина с рекордно висока избирателна активност

20:10 - 30.06.2024