Политикът, който може да победи и Ердоган. Кой е Екрем Имамоглу - новият стар кмет на Истанбул Снимка: © Getty Images

"16 милиона спечелиха. Поздравления. В тези избори няма губещ и го знаете, нали? Там, където сме ние, няма други. Дано това донесе добро на Истанбул, на всички хора в Истанбул".

Думите са на Екрем Имамоглу - кметът на най-големия град в Турция, за когото повечето турци не бяха чували до 2019 г. , а 5 години по-късно той не просто си осигури втори мандат, но и опозиционната партия, която го издигна, е първа политическа сила след местните избори в страната в неделя.

През 2019 г Народнорепубликанската партия номинира тогавашния кмет на истанбулския район Бейликдюзю за кмет на целия мегаполис. Опозицията не вярва, че той ще успее в битката с кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Но в края на март същата година той печели с преднина от около 14 хиляди гласа. Управляващите оспорват гласуването и обявяват, че резултатите са манипулирани. Изборите са касирани, но три месеца по-късно Имамоглу вече има 800 хиляди гласа повече от опонента си, издигнат от президентската партия.

Загубата е особено тежка за Ердоган, чиято собствена политическа кариера започва именно като кмет на Истанбул през 90-те години на миналия век.

По думите на самия Имамоглу "раната от загубата на Истанбул е толкова дълбока", че две години след като става кмет срещу него започва процес - за това, че когато избирателната комисия е анулирала първите избори за кмет на града през 2019 г., той е нарекъл членовете ѝ идиоти.

Съдът не обръща внимание на това, че думите на Имамоглу са в отговор на реплика на вътрешния министър тогава Сюлейман Сойлу, който пръв се обръща към кмета със същите думи.

През декември 2022 г. Имамоглу е осъден на две години и 7 месеца затвор и му беше наложена забрана за политическа дейност заради обида на държавни служители. Но и досега присъдата не е потвърдена от апелативна инстанция.

В деня, в който е произнесена присъдата му, Имамоглу цитира думи на самия Ердоган от период, когато се е намирал в подобна ситуация: "Един ден справедливостта ще възтържествува и тези, които политизираха съдебната система, ще разберат, че също имат нужда от нея".

Като кмет на Истанбул настоящият турски президент неведнъж е казвал, че е подложен на натиск от правителството, но въпреки това успява да направи немалко за развитието на града.

Детството си Имамоглу прекарва на брега на Черно море, но в провинция Трабзон. Роденият през 1970 г. политик описва ранния период от живота си "щастлив, сред тучна зеленина, бурно море и калдъръмени улици". От Трабзон заминава за Истанбул, където през 1994-та - годината, в която Ердоган става кмет - завършва бизнес администрация.

В Истанбул сегашният кмет е управител на ресторант, в който е посрещал самия Ердоган.

"Бях негов домакин, когато той беше кмет на едва няколко месеца. Нагостих го с кюфтета и не му взех никакви пари. Докато е жив, няма да ми плати тази сметка", разказва по-късно Имамоглу.

Приликите между двамата обаче приключват с това, че са станали кметове на Истанбул, имат корени около Източното Черноморие и са запалени по футбола.

И може би с това, че и двамата умеят да привличат избиратели. Политическата си харизма обаче Имамоглу и Ердоган използват по коренно различен начин. Имамоглу казва, че "техните идеи са коренно противоположни".

Двамата се очакваше да бъдат съперници в президентските избори миналата година, но тогава опозиционният алианс от шест партии издигна Кемал Кълъчдароглу, който не успя да се пребори с Ердоган.

Сега анализаторите казват, че битката тепърва предстои, но победата в Истанбул може да е предвестник на евентуална победа на Имамоглу и на президентските избори през 2028 г. - ако бъде кандидат.

Дотогава Ердоган ще продължи да разчита на машината от проправителствени медии, докато новият стар кмет на Истанбул използва социалните мрежи, за да популяризира както работата си, така и кампанията си.

Екипът на Имамоглу поддържа отделни профили на английски, с които да бъде забелязан в чужбина и където споделя снимки от посещенията на чуждестранни гости.

След спечеления втори мандат като кмет на Истанбул той написа:

"С идването на новия ден Истанбул и Турция ще разцъфтят, а демокрацията ще се възроди. Пламъкът на демокрацията ще освети пътя ни, ще стопли сърцата ни и ще превърне Истанбул в символ на мир, равнпоставеност, просперитет и хармония."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024