Политици се активизираха по казуса с ученик, извадил газов пистолет във Френската гимназия Снимка: © Френска езикова гимназия

Депутати и общински съветници от София предложиха да съдействат в разрешаването на казуса с ученик, извадил газов пистолет в час в столичната 9-та Френска езикова гимназия “Алфонс дьо Ламартин”.

За опасния случай стана ясно в петък от дванадесетокласници в учебното заведение, които разказаха в публикация във Facebook как техен съученик е извадил скришно газов пистолет и е започнал да го зарежда в час по история. По думите им, 18-годишното момче не за първи път носи в себе си оръжие в училище, а ръководството неглижира случая.

Мнение по въпроса изказаха и няколко депутати и общински съветници, които коментираха поста на учениците. Независимият общински съветник Борис Бонев поздрави учениците и техните преподаватели за адекватната им реакция и предложи "да съдейства с каквото може".

Общинският съветник от Столичния общински съвет (СОС) от квотата на "Демократична България" Грети Стефанова призова в коментарите, че по случая "трябва да се носи отговорност" и каза, че е готова да помогне "при разрешаване на проблема". Стефанова е член на Комисията по образование и култура към СОС.

Случаят привлече вниманието и на друг представител на ДБ - депутатката Кремена Кунева, която покани учениците на среща и заяви, че също е готова да им съдейства.

Какво казва ръководството?

Пред bTV директорката на Френска езикова гимназия в София Емилия Богданова-Иванова обясни, че момчето е казало, че притежава газовия пистолет, тъй като след часовете ще ходи на разходка в гората, където ще се упражнява да стреля. Тя добавя, че това не е първият проблемен казус с този ученик и преди е писала писма до Агенцията за социално подпомагане, откъдето дори не са върнали отговор.

От профила си във Facebook Емилия Богданова разясни ситуацията, като каза, че е предприемала мерки "моментално" щом е разбрала какво се е случило.

"Незабавно бе потърсена майката на ученика. Тя отказа да дойде в училище в тази ситуация при собственото си дете! Задържахме ученика до идването на екипа от полицаи, които проведоха своите следствени действия", пише директорката.

Органите на реда обаче не са намерили основание той да бъде задържан, затова само са му връчили призовка да се яви в 1 РПУ, обяснява тя, като посочва, че още на следващия ден е издала заповед за отстраняване на ученика. Това обаче е само временна мярка.

Богданова коментира и намесата на политиците в цялата ситуация:

"Това от което най-много се притеснявам в момента е, че такива случаи веднага стават удобни за използване. Вижте колко политически лица се активизираха да коментират. И предлагат помощ! Може би ще закупят метало детектори за всяко училище или като влязат в парламента ще променят това, което пречи на работата ни? Или както се пее в песента: А дано, ама надали", пише тя в личния си профил във Facebook.

Позицията на директорката на учебното заведение веднага беше подкрепена от Сдружението на директорите в средното образование в България. В писмо те посочват, че Богданова е "дългогодишен директор, педагог и радетел за българщината и децата на България".

"Вярваме, че тя е предприела всички нужни мерки за обезпечаване на нормалното протичане на учебните занятия и за опазване на живота и здравето на учениците, учителите и всички в училището. Вярваме, че институциите ще вземат своевременни мерки и родителските активи ще бъдат безрезервна подкрепа на този сърцат екип на едно от водещите и престижни училища в България", се казва в тяхната позиция.

Учениците обаче смятат, че ръководството на гимназията "носи пълна вина" за случилото се заради "безотговорността си и неглижирането на проблема".

"Въпреки причинения стрес на учениците от профил история, директорката, г-жа Богданова, отказва да поеме отговорност за бездействието си и не уведомява родителите на учениците за случилото се. Единствено се поставят собственоръчни барикади, които са просто обидни. Поради незнайни за нас причини въпросният ученик не е отстранен от училище", пишат те.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024