Решението за премахването на палатковите лагери в страната е било взето на Коалиционния съвет в четвъртък, каза по Нова лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Въпросът е бил подробно обсъден от коалиционните партньори за "около час", съобщи Симеонов, но без да каже кой е предложил палатките да бъдат премахнати. 

„Стигнахме до извода, че полицията трябва да си свърши работата. Ако бяхме оставили така нещата, то можеше да се стигне до малка градска гражданска война”, каза Валери Симеонов. Според него „протестите много сериозно нарушават закона и то вече 30 дни и ограничават правата за свободно придвижване на гражданите в редица градове на България. Няма как изпълнителната власт и коалиционното управление да гледат безразлично това нарушение”.

Полицейската акция е започнала около 4,30 часа тази сутрин във всички градове, където има палаткови лагери или блокиране на движението. Според БНР в София са арестувани 12 души, сред които и ПР експертът Арман Бабикян. Той беше освободен малко след 7.30 тази сутрин от Първо РПУ. Бабикян е част от т.нар. "Отровно трио", което е сред организаторите на протестите.

Пред bTV Бабикян обясни, че е бил задържан, защото е отказал да напусне кръстовището на "Орлов мост", а според полицията така е нарушил закона за движение по пътищата. Задържан е за неизпълнение на полицейско разпореждане. Бабикян каза, че според него броят на задържаните в София е по-голям. Пред Първо РПУ се събират хора, за да изчакат излизането на всички задържани.

БНР съобщи, че Мая Манолова е била на мястото на палатковия лагер пред Ректората на СУ по-рано тази сутрин. Част от протестиращите са останали като са преместили палатките на входа на университета.

Според прессъобщението на МВР, акцията е имала за цел възстановяване на движението. МВР "уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права. Това обаче не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на жителите на страната", се казва в съобщението.

Причината за акцията на полицията са постъпилите в СДВР само в последната седмица "стотици сигнали и жалби от граждани", обясни на брифинг комисар Тони Тодоров. Една от жалбите е с 422 подписа на граждани, недоволни от блокираните кръстовища. Те дебело подчертават, че им се ограничава свободното право на придвижване, което е конституционно право, обясни Тодоров. 

Палатковият лагер на едно от централните кръстовища в Пловдив до Баня Старинна също е премахнат. Полицаите са съставили актове на около 30 души.

Във Варна полицията е преместила палатковия лагер от кръстовището пред общината на тротоара. Според bTV протестиращите са били тествани с дрегер за употреба на алкохол. Блокираният път Стара Загора-Варна също е освободен, а протестиращите се намират на околните тревните площи.

Двама са задържаните във Варна, няма информация за задържаните в Пловдив и край Стара Загора.


ЖИВОТЪТ И ДРУГИ НЕЩА E32


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина