Снимка: © Getty Images

Австралийската полиция разследваше актьорите Натали Портман и Саша Барън Коен за потенциално нарушение на локдаун правилата в Сидни, но не откри неправомерни действия от тяхна страна.

Папараци заснеха холивудските звезди на лодка в пристанището на града в понеделник, а Daily Mail публикува снимките. На тях се вижда, че актьорите са придружени от съпруга на Портман – хореографа Бенджамин Милпид.

Полицията в Нов Южен Уелс потвърди пред BBC, че е започнала провеждане на разследване след подадени оплаквания от граждани, но в крайна сметка се оказа, че няма да предприеме допълнителни действия срещу тях.

В петък мерките срещу разпространението на Covid-19 в Сидни бяха затегнати още повече. Според строгите правила гражданите могат да напускат домовете си само по основателни причини – пътуване до работа, пазаруване, посещение при лекар и др. От 26 юни насам най-големият град в Австралия е поставен в режим на локдаун, за да се справи с „взрив“ от 400 случая на варианта „Делта“ на коронавируса.

Новите инфекции продължават да се покачват, казват местните власти, като причината най-често е нарушаване на правилата от страна на жителите на Сидни.

Преди наложените по-строги ограничения на 9 юли гражданите можеха да се събират в групи от максимум 10 души, но само за спортуване навън, което означаваше, че Портман и Барън Коен можеха да бъдат определени като нарушители.

Портман и Милпид са в Сидни от януари насам, където правят снимки за нов проект, а Барън Коен и съпругата му – австралийската актриса Айла Фишър, влязоха в страната още миналата година.

От март 2020 г. Австралия затвори границите си почти за всички хора от чужбина – противоречива политика, която е подложена на критики от австралийците зад граница. Много от тях и семействата им не успяха да се приберат у дома. Въпреки това правителството даде достъп на хиляди известни личности като спортисти (б.а. – за Australian Open), актьори, бизнесмени и други.

В петък полицията увеличи броя на патрулите по улиците на Сидни и изпрати 100 допълнителни офицери в югозападните предградия. Местните атакуваха властите за това, че са затегнали полицейското присъствие най-вече в бедните райони, в които живеят етнически малцинства, а не например в Бонди – район, който е по-засегнат от Covid още от средата на юни.

На 9 юли Нов Южен Уелс регистрира нови 44 случая на варианта „Делта“, всички от които в столицата на щата - Сидни. Над 90% от населението на щата не е ваксинирано.

Австралийците обвиняват премиера Скот Морисън за бавно течащата ваксинационна кампания. Програмата за имунизации в страната започна през февруари, когато се отчитаха много малко нови случаи на Covid-19. Проблемите с доставките и съмненията относно страничните ефекти на препаратите на AstraZeneca обаче я забавиха сериозно.

Около 32% от гражданите във възрастовата група 16+ са получили поне една доза от ваксините, а с напълно завършен имунизационен курс са едва 10,6%.


Мария Бакалова и сестри Казакови дебютират в Кан с филма "Жените наистина плачат"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията