Снимка: © Getty Images

Управляващите в Полша измислиха иновативен начин да убедят гражданите да се ваксинират срещу Covid-19 – лотария за имунизирани със сериозни парични награди.

Най-голямата сума, която може да бъде спечелена, е 1 милион злоти – или малко над 223 хиляди евро. Това обяви шефът на кабинета на премиера Матеуш Моравецки – Михал Дворчик („Право и справедливост“), който отговаря за развитието на ваксинационната кампания.

Новата лотария е част от националния план за ваксинация и ще започне на 1 юли. Държавата ще инвестира общо 140 милиона полски злоти, или над 31 млн. евро, предава националното радио в страната.

Лотарията е организирана от Националния спортен тотализатор и от няколко компании с държавно участие.

„Приблизително един на 2000 ваксинирани ще получи 500 злоти (111 евро) – това е гарантирана печалба. Всеки от участниците обаче има шанса да спечели. Всяка седмица ще се раздават награди от по 50 хиляди злоти, както и електрически скутери, ваучери за гориво и застраховки“, обяви Дворчик на пресконференция.

„Също така ще има две награди от по 100 хиляди злоти всеки месец. Двама души ще спечелят по 1 милион злоти и хибриден автомобил“, каза още той.

Държавата ще раздава средства и на първите 500 общини, които регистрират поне 75% имунизирани жители. Наградата за тях ще е по 100 хиляди злоти.

„Проектът струва над 140 млн., което е много, но тези пари ще ни помогнат да се справим с пандемията колкото се може по-скоро“, каза Дворчик.

Населението на Полша е близо 38 милиона души. До момента в страната са поставени 18,3 млн. дози от ваксините, а с напълно завършен цикъл на имунизация са 5,6 млн. граждани – около 14,7% от населението.

От началото на епидемията здравното министерство на Полша е отчело 2,86 млн. случая на Covid-19, а 73 хиляди души са загубили битката с вируса.

Според Михал Дворчик – въпреки че 69% от гражданите са заявили намерението си да се имунизират, най-голямото предизвикателство е да го направят. „Провеждаме и друга рекламна кампания. В нея са включени няколко спортисти, актьори и инфлуенсъри. Освен традиционните форми на убеждаване в безопасността на ваксините, добавяме и това допълнително предложение“, каза той за лотарията.

Ваксинационната лотария започва година след като вътрешното министерство организира кампания за даряване на пожарни автомобили на малките общини. За да се сдобият с тях обаче, те трябваше да отчетат висока избирателна активност на президентския вот през 2020 г. Инициативата попадна под атаките на опозицията на управляващите от „Право и справедливост“, които заявиха, че това представлява „забулено купуване на гласове“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти