Снимка: © Булевард България

Служебният кабинет ще удължи мярката за подкрепа на пенсионерите с 50 лв. на човек "поне до края на мандата" си - т.е. освен през месец май тези средства ще се изплащат поне през юни и юли. 

Това беше обявено след първото заседание на правителството на Стефан Янев.

"Обществото очаква реакция от страна на служебното правителство дали ще продължат социално-икономическите мерки. За съжаление тяхната финансова обезпеченост беше гарантирана до края на май или юни. Съзнаваме колко е важно това за българските граждани. Изключително тежко е финансовото състояние, но се договорихме, че 50-те лева към пенсиите на всички пенсионери ще продължат поне до края на мандата на служебното правителство", каза вицепремиерът по социалната политика Гълъб Донев. 

Министрите са обсъдили и възможностите за продължаване на социално-икономическите мерки - 60/40 за работните заплати, 80/20 за туристическия и ресторантьорския сектор, мерките за децата, които не ходят на училище, и родителите в неплатен отпуск, както и за евентуално подпомагане на самонаетите лица. 

Решение по този казус обаче ще бъде обявено след 7-10 дни, докато Министерството на финансите, Министерството на икономиката и Министерството на туризма "проиграят сценарии за такива мерки". 

"Истината е, че не заработи бизнеса, пари няма да има за нищо. Ако заработи бизнесът, пари ще има за всички", каза служебният финансов министър Асен Василев на брифинг в Министерски съвет. 

Първото заседание на кабинета ще разгледа и промени във ваксинационния план за Covid-19. 

"Работим на пълни обороти, всичко е под контрол. Очаквайте информация навременна, честна и открита по всяко едно време, защото ще работим в полза на обществото съвсем открито", каза служебният премиер Стефан Янев пред журналистите преди началото на заседанието. 

Той обърна специално внимание на медийни публикации за това, че министър от служебния кабинет е участвал в церемониите по приемане и предаване на властта, въпреки че имал позитивен тест за Covid-19. 

Това твърдение беше разпространено по адрес на новия министър на транспорта Георги Тодоров в агенция "ПИК", която цитираше име на частна лаборатория и дата на изследването, без да посочва източници. 

"Не е така, станала е грешка. Той е направил 3-4 последователни проби, като има извинително писмо от лабораторията заради грешката", каза служебният премиер.

Янев призова медиите да дадат толеранс от седмица на правителството, за "да се запознаят колегите с реалната картина, която след това ще бъде презентирана пред вас и пред българското общество". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков