Снимка: © Булевард България

Служебният кабинет ще удължи мярката за подкрепа на пенсионерите с 50 лв. на човек "поне до края на мандата" си - т.е. освен през месец май тези средства ще се изплащат поне през юни и юли. 

Това беше обявено след първото заседание на правителството на Стефан Янев.

"Обществото очаква реакция от страна на служебното правителство дали ще продължат социално-икономическите мерки. За съжаление тяхната финансова обезпеченост беше гарантирана до края на май или юни. Съзнаваме колко е важно това за българските граждани. Изключително тежко е финансовото състояние, но се договорихме, че 50-те лева към пенсиите на всички пенсионери ще продължат поне до края на мандата на служебното правителство", каза вицепремиерът по социалната политика Гълъб Донев. 

Министрите са обсъдили и възможностите за продължаване на социално-икономическите мерки - 60/40 за работните заплати, 80/20 за туристическия и ресторантьорския сектор, мерките за децата, които не ходят на училище, и родителите в неплатен отпуск, както и за евентуално подпомагане на самонаетите лица. 

Решение по този казус обаче ще бъде обявено след 7-10 дни, докато Министерството на финансите, Министерството на икономиката и Министерството на туризма "проиграят сценарии за такива мерки". 

"Истината е, че не заработи бизнеса, пари няма да има за нищо. Ако заработи бизнесът, пари ще има за всички", каза служебният финансов министър Асен Василев на брифинг в Министерски съвет. 

Първото заседание на кабинета ще разгледа и промени във ваксинационния план за Covid-19. 

"Работим на пълни обороти, всичко е под контрол. Очаквайте информация навременна, честна и открита по всяко едно време, защото ще работим в полза на обществото съвсем открито", каза служебният премиер Стефан Янев пред журналистите преди началото на заседанието. 

Той обърна специално внимание на медийни публикации за това, че министър от служебния кабинет е участвал в церемониите по приемане и предаване на властта, въпреки че имал позитивен тест за Covid-19. 

Това твърдение беше разпространено по адрес на новия министър на транспорта Георги Тодоров в агенция "ПИК", която цитираше име на частна лаборатория и дата на изследването, без да посочва източници. 

"Не е така, станала е грешка. Той е направил 3-4 последователни проби, като има извинително писмо от лабораторията заради грешката", каза служебният премиер.

Янев призова медиите да дадат толеранс от седмица на правителството, за "да се запознаят колегите с реалната картина, която след това ще бъде презентирана пред вас и пред българското общество". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности