Помощта за бежанците от Украйна трябва да продължи. Това е традиция и морален дълг на България. Снимка: © Getty Images

Служебното правителство трябва да преразгледа решението си от ноември, с което прекрати изхранването на бежанците от Украйна, които са настанени в държавни бази.

"Морален и служебен дълг на правителството е днес да не прекъсва дългата традиция България и нейният народ да бъдат непреходен пример за гостоприемство, човечност и безкористна помощ за страдащите", се казва в отворено писмо на фондация "Три жени"* към кабинета.

Позицията идва на фона на серия от сигнали за това, че жени, деца и възрастни хора от Украйна са оставени да се изхранват сами, след като на 15 ноември служебният кабинет сложи край на програмата за покриване на разходите им за храна.

От "Три жени" напомнят, че България многократно е приемала и помагала на бежанци в своята история, като "винаги е проявявала силата на гражданското си общество" в критични моменти.

  • "В настоящия момент част от украинските бежанци в България имат истинска нужда от вашата подкрепа - като мъже и жени, поели отговорността за държавното управление. Необходимо е осигуряването на храна и топлина за зимата за онези украинци, които са в държавните бази и за които нашата помощ е единствения начин за достойно съществуване.
  • "В тези бази останаха само най-уязвимите групи - хора без материална възможност, със специални нужди, инвалиди, трудноподвижни, в тежко здравословно състояние, многодетни майки. Те се намират на по 30 км от населени места", посочват още те.

Фондацията е част от доброволците, които помагат за осигуряването на продукти от първа необходимост за хората - храна, топли дрехи и одеяла.

Те обръщат внимание, че част от бежанците са настанени в летни бази, които не са пригодени за зимно обитаване.

Някои от местните власти организират временни решения, но във Варненска област (един от регионите с най-много бежанци) доставката на храна от областната управа ще трябва да приключи на 23 декември.

"Нима ще оставим хората на Бъдни вечер и Коледа без храна? Ние вярваме, че власт и гражданско общество трябва да действаме заедно и че помощта към хората, бягащи от войната, не може да бъде оставена единствено в ръцете на неправителствения сектор и гражданите", се подчертава в позицията на "Три жени".

Казусът с удължаване на помощите за украинските бежанци без краен срок ще бъде разгледан и в Народното събрание, където е внесен законопроект на "Демократична България" в тази насока.

От Министерството на туризма обаче са внесли отрицателно становище, в което се казва, че безсрочните помощи противоречат на статута за временна закрила.


* Управляващият редактор на "Булевард България" Сибина Григорова е основател на фондация "Три жени".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024