Най-малко трима души са застреляни в търговски център в Копенхаген, а други са ранени. Главният инспектор на полицията Сьорен Томасен даде извънреден брифинг в понеделник вечерта, на който изнесе първоначална информация. Жертвите са мъж между 40 и 50 години и двама младежи - момче и момиче. Още няколко души са ранени, като Томасен трима от тях са в критично състояние.

Арестуван е 22-годишен датчанин, който е "познат" на полицията, но не „особено добре“. Томасен не даде яснота за възможния мотив, но каза, че в социалните медии има спекулации за расистки подбуди, за което в момента няма доказателства.

Търговският център на Field се намира в сравнително новия квартал Ørestad в южната част на Копенхаген, между центъра на града и летището. Сигналът в полицията е подаден около 17.30 часа.

В близост до търговския център се намира и голяма многофункционална зала Royal Arena. В неделя там трябваше да има концерт на британския певец Хари Стайлс, но събитието беше отменено заради атаката в мола.

Полицията отцепи целия остров Шеланд, на който се намира датската столица. Изходите на магистралите бяха затворени, както и по-малки пътища. За да има повече сили за разследване на престъплението, войниците поеха охраната на градската инфраструктура. Властите създадоха място, където очевидците могат да дадат своите показания и да получат психологическа подкрепа.

Полицията смята, че извършителят е действал сам. „Докато не сме абсолютно сигурни, че хипотезата е вярна, ние ще проведем широкомащабно разследване и ще поддържаме масивно оперативно полицейско присъствие в Копенхаген“, каза Томасен. При задържането мъжът е имал в себе си пистолет и боеприпаси.

На любителско видео от вътрешността на сградата се чуват изстрели. Други записи показват мъж, който минава покрай магазините с пушка в ръка.

Заподозреният ще се яви в съда в понеделник.

Премиерът на Дания Мете Фредериксен нарече акта като "жестоко нападение": "Всички ние бяхме брутално извадени от слънчевото лято, което току-що бяхме започнали", каза тя. „Неразбираемо е. Съкрушаващо. Безсмислено. Нашата красива и иначе толкова безопасна столица, беше променена за части от секундата.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин