Поне три жертви след стрелба в мол в Копенхаген

Най-малко трима души са застреляни в търговски център в Копенхаген, а други са ранени. Главният инспектор на полицията Сьорен Томасен даде извънреден брифинг в понеделник вечерта, на който изнесе първоначална информация. Жертвите са мъж между 40 и 50 години и двама младежи - момче и момиче. Още няколко души са ранени, като Томасен трима от тях са в критично състояние.

Арестуван е 22-годишен датчанин, който е "познат" на полицията, но не „особено добре“. Томасен не даде яснота за възможния мотив, но каза, че в социалните медии има спекулации за расистки подбуди, за което в момента няма доказателства.

Търговският център на Field се намира в сравнително новия квартал Ørestad в южната част на Копенхаген, между центъра на града и летището. Сигналът в полицията е подаден около 17.30 часа.

В близост до търговския център се намира и голяма многофункционална зала Royal Arena. В неделя там трябваше да има концерт на британския певец Хари Стайлс, но събитието беше отменено заради атаката в мола.

Полицията отцепи целия остров Шеланд, на който се намира датската столица. Изходите на магистралите бяха затворени, както и по-малки пътища. За да има повече сили за разследване на престъплението, войниците поеха охраната на градската инфраструктура. Властите създадоха място, където очевидците могат да дадат своите показания и да получат психологическа подкрепа.

Полицията смята, че извършителят е действал сам. „Докато не сме абсолютно сигурни, че хипотезата е вярна, ние ще проведем широкомащабно разследване и ще поддържаме масивно оперативно полицейско присъствие в Копенхаген“, каза Томасен. При задържането мъжът е имал в себе си пистолет и боеприпаси.

На любителско видео от вътрешността на сградата се чуват изстрели. Други записи показват мъж, който минава покрай магазините с пушка в ръка.

Заподозреният ще се яви в съда в понеделник.

Премиерът на Дания Мете Фредериксен нарече акта като "жестоко нападение": "Всички ние бяхме брутално извадени от слънчевото лято, което току-що бяхме започнали", каза тя. „Неразбираемо е. Съкрушаващо. Безсмислено. Нашата красива и иначе толкова безопасна столица, беше променена за части от секундата.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023