Сградата на столичната ул. "Велико Търново" 32, в която преди години се е помещавало посолството на Хърватия в България, е съборена.

Къщата е бивш паметник на културата и е добре поддържана до решението за събаряне. Защитеният й статут е отнет още през 1993 г. и не е възстановен въпреки опита за съдебно оспорване.

От Столична община обаче са обявили пред bTV, че до момента за имота няма издавано разрешение за строеж на нова сграда от главния архитект, а НАГ не е заверило план за премахване на съществуващата триетажна къща.

Директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров описа системата за опазване на старите архитектурни обекти като "катастрофа".

"В България има още 18 000 сгради със статут на недвижими културни ценности, които нямат режими на опазване - т.е. няма закон, който да опази тези сгради от външна намеса. Това са над 80% от културното наследство на България", каза той пред bTV. Петров посочи, че е отговорност на Столична община, а не само на гражданите да настояват за защита на сградите с историческа ценност за града.

Оценката му беше потвърдена и от зам.-министъра на културата арх. Бойко Кадинов.

"Ако продължаваме така, панелен блок в Обеля-7 ще го произведем за паметник на архитектурата, защото всичко останало е отишло в историята", каза той. "Ние изрязваме цели големи елементи от онзи цивилизационен избор. Само на няколкостотин метра е Докторската градина".

Кадинов обяви, че министерството подготвя промени в Закона за културното наследство и иска гласуването на самостоятелен закон за архитектурата.

"Започнали сме и искаме да проведем тази дейност особено бързо", казва той.

Междувременно сградата на ул. "Велико Търново" вече е полусъборена. По данни на "Спаси София" - на централното място се очаква да се построи 7-етажен блок.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова заплаши да затвори Руското посолство в София с ултиматум

Кирил Петков поиска тя да оттегли нотата си заради "необходимостта от диалог"

Нов трус в ИТН: Заместникът на Тошко Йорданов - Виктория Василева - напуска парламента

Василева ще се откаже от депутатския си мандат още преди края на 47 НС

Рашков защити решението за съкращаване на броя руски дипломати в България

Решението е обсъждано на няколко заседания, преди да влезе в сила

Гърция иска да купи 20 бойни изтребители F-35 от САЩ

Гърция харчи над 2% от своя БВП за разходи по националната отбрана

Радев отрича ДАНС да са му предоставяли доклад за руските дипломати

Президентът обвини кабинета в "паралелен механизъм" за вземане на решения

Бареков, Стъки, Блъсков и ПИК поискаха връщане на хартиените бюлетини

ГЕРБ, ДПС и БСП помогнали за подписка със 110 000 гласа