Поредна историческа сграда в София е съборена: "Скоро ще обявяваме панелки за паметници на културата"

Сградата на столичната ул. "Велико Търново" 32, в която преди години се е помещавало посолството на Хърватия в България, е съборена.

Къщата е бивш паметник на културата и е добре поддържана до решението за събаряне. Защитеният й статут е отнет още през 1993 г. и не е възстановен въпреки опита за съдебно оспорване.

От Столична община обаче са обявили пред bTV, че до момента за имота няма издавано разрешение за строеж на нова сграда от главния архитект, а НАГ не е заверило план за премахване на съществуващата триетажна къща.

Директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров описа системата за опазване на старите архитектурни обекти като "катастрофа".

"В България има още 18 000 сгради със статут на недвижими културни ценности, които нямат режими на опазване - т.е. няма закон, който да опази тези сгради от външна намеса. Това са над 80% от културното наследство на България", каза той пред bTV. Петров посочи, че е отговорност на Столична община, а не само на гражданите да настояват за защита на сградите с историческа ценност за града.

Оценката му беше потвърдена и от зам.-министъра на културата арх. Бойко Кадинов.

"Ако продължаваме така, панелен блок в Обеля-7 ще го произведем за паметник на архитектурата, защото всичко останало е отишло в историята", каза той. "Ние изрязваме цели големи елементи от онзи цивилизационен избор. Само на няколкостотин метра е Докторската градина".

Кадинов обяви, че министерството подготвя промени в Закона за културното наследство и иска гласуването на самостоятелен закон за архитектурата.

"Започнали сме и искаме да проведем тази дейност особено бързо", казва той.

Междувременно сградата на ул. "Велико Търново" вече е полусъборена. По данни на "Спаси София" - на централното място се очаква да се построи 7-етажен блок.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024