Посланиците на ЕС, САЩ и още 7 страни осъдиха заплахите на Елена Гунчева

Посланиците на страните от ЕС, САЩ, Великобритания, Израел, Япония, Канада, Албания, Австралия и Грузия в България публикуваха общи позиции, с които осъждат заплахите, отправени от депутата от "Възраждане" Елена Гунчева във Facebook.

В понеделник посланиците от 26-те държави членки на ЕС публикуваха послание, че което наричат думите на Гунчева "неизвиними".

"Ние сме обединени в убеждението си, че речта на омразата не може да има място в нашите общества", се казва в позицията. Дипломатите заявяват и подкрепа за решението на председателя на 47 Народно събрание Никола Минчев да осъди поведението на Гунчева с декларация.

Във вторник сутрин беше публикувана и още една позиция със сходно послание от страна на посланиците на САЩ, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Великобритания.

"Присъединяваме се към колегите от ЕС в осъждането на заплахите с насилие срещу членове на Министерския съвет и срещу американския посланик от страна на член на българския парламент. Подобни заплахи нямат извинение и сме единни в ясната си позиция, че езикът на омразата няма място в нашите общества", пише в кратката декларация.

Повод за позицията стана публикация на Елена Гунчева във Facebook-профила ѝ от 18 март, в която се казва, че "Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата".

В понеделник Никола Минчев обяви, че подобни изяви са "недостойни и недопустими за член на българското Народно събрание" и напомни на Гунчева, че "всички депутати дължат уважение на висшите държавни представители, както и на дипломатите според чл. 29 на Виенската конвенция".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023

Поредна масова стрелба в училище: Бивш ученик застреля 3 деца и 3-ма възрастни в Тенеси

Стрелба в американско частно училище, чиито ученици са предимно деца в начална училищна възраст

09:16 - 28.03.2023

Как, къде и до колко часа можем да гласуваме на изборите на 2 април?

Всичко, което трябва да знаете, за да попадете гласа си за 49-и парламент

08:20 - 28.03.2023