Посланиците на ЕС, САЩ и още 7 страни осъдиха заплахите на Елена Гунчева

Посланиците на страните от ЕС, САЩ, Великобритания, Израел, Япония, Канада, Албания, Австралия и Грузия в България публикуваха общи позиции, с които осъждат заплахите, отправени от депутата от "Възраждане" Елена Гунчева във Facebook.

В понеделник посланиците от 26-те държави членки на ЕС публикуваха послание, че което наричат думите на Гунчева "неизвиними".

"Ние сме обединени в убеждението си, че речта на омразата не може да има място в нашите общества", се казва в позицията. Дипломатите заявяват и подкрепа за решението на председателя на 47 Народно събрание Никола Минчев да осъди поведението на Гунчева с декларация.

Във вторник сутрин беше публикувана и още една позиция със сходно послание от страна на посланиците на САЩ, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Великобритания.

"Присъединяваме се към колегите от ЕС в осъждането на заплахите с насилие срещу членове на Министерския съвет и срещу американския посланик от страна на член на българския парламент. Подобни заплахи нямат извинение и сме единни в ясната си позиция, че езикът на омразата няма място в нашите общества", пише в кратката декларация.

Повод за позицията стана публикация на Елена Гунчева във Facebook-профила ѝ от 18 март, в която се казва, че "Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата".

В понеделник Никола Минчев обяви, че подобни изяви са "недостойни и недопустими за член на българското Народно събрание" и напомни на Гунчева, че "всички депутати дължат уважение на висшите държавни представители, както и на дипломатите според чл. 29 на Виенската конвенция".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024