Посланиците на страните от ЕС, САЩ, Великобритания, Израел, Япония, Канада, Албания, Австралия и Грузия в България публикуваха общи позиции, с които осъждат заплахите, отправени от депутата от "Възраждане" Елена Гунчева във Facebook.

В понеделник посланиците от 26-те държави членки на ЕС публикуваха послание, че което наричат думите на Гунчева "неизвиними".

"Ние сме обединени в убеждението си, че речта на омразата не може да има място в нашите общества", се казва в позицията. Дипломатите заявяват и подкрепа за решението на председателя на 47 Народно събрание Никола Минчев да осъди поведението на Гунчева с декларация.

Във вторник сутрин беше публикувана и още една позиция със сходно послание от страна на посланиците на САЩ, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Великобритания.

"Присъединяваме се към колегите от ЕС в осъждането на заплахите с насилие срещу членове на Министерския съвет и срещу американския посланик от страна на член на българския парламент. Подобни заплахи нямат извинение и сме единни в ясната си позиция, че езикът на омразата няма място в нашите общества", пише в кратката декларация.

Повод за позицията стана публикация на Елена Гунчева във Facebook-профила ѝ от 18 март, в която се казва, че "Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата".

В понеделник Никола Минчев обяви, че подобни изяви са "недостойни и недопустими за член на българското Народно събрание" и напомни на Гунчева, че "всички депутати дължат уважение на висшите държавни представители, както и на дипломатите според чл. 29 на Виенската конвенция".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти

Москва поиска от Запада да премахне санкциите и го обвини за продоволствената криза

Путин каза, че е "напъно нереалистично" Русия да бъде излорана от съвременния свят