Снимка: © Getty Images

Така нареченото "френско предложение" за разрешаване на спора между България и Република Северна Македония ще бъде обсъдено от посланиците на страните от ЕС тази вечер в Люксембург. Очакват се и дискусии около започването на преговорите за членство на Скопие и Тирана към блока, съобщава БНТ.

Предложението, изготвено от Френското председателство на Съвета на ЕС, включва българските изисквания към Скопие , заедно с останалите критерии, които Скопие трябва да изпълни, за да стане член на Европейския съюз. То е опит за разрешаване на спора между София и Скопие, който от 2018 г., заради наложеното българско вето, блокира началото на преговорите за евроинтеграция на Република Северна Македония.

Очаква се и българската позиция по преговорната рамка, която ще бъде изразена от Комисията по външни работи на Народното събрание. Миналата седмица по предложение на премиера Кирил Петков правителството прие всички решения, свързани със спора със Северна Македония да бъдат взимани от народните представители.

Ако България представи положителна позиция по френското предложение на срещата в Люксембург, се очаква още утре на заседанието на Съвета по общи въпроси да бъдат одобрени преговорните рамки, а в четвъртък на срещата на върха с лидерите от Западните Балкани да бъдат одобрени и датите за започване на преговорите.

Френското председателство и европейските институции приеха българските искания за Северна Македония и ги включиха в преговорната рамка. Сред тях са РСМ да спазва Договора за добросъседство и приятелство с България от 2017 г. По отношение на македонския език, който България официално не признава, двете страни трябва да излязат с обща декларация.

Френското председателство на Съвета на ЕС изтича на 30 юни и Париж имаше амбиции за разрешаването на спора между София и Скопие и постигнането на прогрес по въпросите за разширяване на ЕС.

Правителството в РСМ все още не е коментирало френското предложение, а външният министър Буяр Османи каза, че ще изрази своята позиция, "когато му дойде времето". Междувременно лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отхвърли предложението и поиска "спасения на Македония от българизация"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Вълнуващата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо