Посланиците от ЕС обсъждат френското предложение за спора между София и Скопие Снимка: © Getty Images

Така нареченото "френско предложение" за разрешаване на спора между България и Република Северна Македония ще бъде обсъдено от посланиците на страните от ЕС тази вечер в Люксембург. Очакват се и дискусии около започването на преговорите за членство на Скопие и Тирана към блока, съобщава БНТ.

Предложението, изготвено от Френското председателство на Съвета на ЕС, включва българските изисквания към Скопие , заедно с останалите критерии, които Скопие трябва да изпълни, за да стане член на Европейския съюз. То е опит за разрешаване на спора между София и Скопие, който от 2018 г., заради наложеното българско вето, блокира началото на преговорите за евроинтеграция на Република Северна Македония.

Очаква се и българската позиция по преговорната рамка, която ще бъде изразена от Комисията по външни работи на Народното събрание. Миналата седмица по предложение на премиера Кирил Петков правителството прие всички решения, свързани със спора със Северна Македония да бъдат взимани от народните представители.

Ако България представи положителна позиция по френското предложение на срещата в Люксембург, се очаква още утре на заседанието на Съвета по общи въпроси да бъдат одобрени преговорните рамки, а в четвъртък на срещата на върха с лидерите от Западните Балкани да бъдат одобрени и датите за започване на преговорите.

Френското председателство и европейските институции приеха българските искания за Северна Македония и ги включиха в преговорната рамка. Сред тях са РСМ да спазва Договора за добросъседство и приятелство с България от 2017 г. По отношение на македонския език, който България официално не признава, двете страни трябва да излязат с обща декларация.

Френското председателство на Съвета на ЕС изтича на 30 юни и Париж имаше амбиции за разрешаването на спора между София и Скопие и постигнането на прогрес по въпросите за разширяване на ЕС.

Правителството в РСМ все още не е коментирало френското предложение, а външният министър Буяр Османи каза, че ще изрази своята позиция, "когато му дойде времето". Междувременно лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отхвърли предложението и поиска "спасения на Македония от българизация"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024