Последиците от бунта на Пригожин: Кадри показват останките на свален руски самолет Ил-22 Снимка: © Screenshot

Макар и провален бунтът на "Вагнер" срещу руската армия си имаше своята цена - нови снимки и видеоклипове показват как един от руските военни самолети Ил-22М е разбит по време на въоръжените действия, започнали и приключили в събота.

Самолетът Ил-22М, който е ценно въздушно оборудване за руските сили, очевидно е бил свален от войниците на "Вагнер" по време на т.нар. "поход на справедливостта" срещу руското военно ръководство.

Кадри от мястото на катастрофата, разпространени от OSINTdefender - наблюдател на разузнавателни данни с отворен достъп, показват димящи отломки от самолета, разпръснати из открито поле.

Съобщава се, че войските на "Вагнер" са свалили самолета със система за противовъздушна отбрана "Панцир-1", ракета земя-въздух със среден обсег, според OSINTdefender.

"Общият брой на Ил-22 в руските въздушни сили е 20. Така че това не е незначителна загуба", посочва Франц-Щефан Гади, старши научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания.

Видеоклипове показват момента, в който самолетът пада от небето, и последиците от катастрофата. OSINTdefender съобщи, че всичките 10 членове на екипажа на борда очевидно са загинали при атаката.

Освен самолета Ил-22, войниците на "Вагнер" изглежда са успели да свалят и шест руски хеликоптера, като са убили общо 13 пилоти. Това става ясно от данни, изнесени от Украйна, както и от експертни наблюдатели.

В 11-минутното си аудиосъобщение Пригожин се извини за причинените щети, като заяви: "Съжаляваме, че се наложи да ударим въздушни средства, но тези средства хвърляха бомби и нанасяха ракетни удари".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024