"Последният шанс за мир": Николай Младенов и мисията в Близкия Изток Снимка: © UN

"Докато напрежението в Близкия Изток расте, той може да се окаже последният човек с шанс да посредничи за мир" - това е заглавието, под което Washington Post публикува профилна статия за бившия външен министър на България Николай Младенов.

Дипломатът е специален координатор на ООН по Близкоизточния мирен процес от февруари 2015 г. насам. Както той признава на шега - титлата на визитната му картичка е "напълно погрешна".

"Няма Близкоизточен мирен процес. По-голямата част от работата ни е да водим превантивна дипломация, да не допускаме война", казва той в интервю за медията.

Ролята на Младенов всъщност е от ключово значение за поддържането на диалог между двете страни. Ръководителите на Палестина отказват да се срещат с официални представители на Съединените щати, Израел изпитва подозрения спрямо мотивацията на европейските страни, а другите потенциални посредници - вкл. Русия - имат различни приоритети към момента.

Николай Младенов е човекът, чиято отговорност е да не допуска ескалация на напрежението, докато се опитва да сближи позициите на Израел и Палестина.

Washington Post напомня, че 48-годишният бивш министър има богат опит в региона, включително като ръководител на мисията на ООН в Ирак.

"5 години след поемането на функцията на специален координатор на ООН, все още изглежда силно ангажиран с привидно безнадеждната мисия, която му е поверена", се казва в статията. Подходът му е определен като "реалистичен" по отношение на разделителните линии между Израел и Палестина и "прагматичен" по отношение на възможните решения на проблемите, с които всяка страна се сблъсква. Казва, че е важно да запази позицията си на "справедлив и честен посредник" в мирния процес.

"Понякога това ни създава проблеми, но мисля, че трябва да признаем страданието и огромните трудности, с които се сблъсква палестинския народ, без да затваряме очи за това, пред което израелците са изправени", казва той.

Мисията му в Йерусалим започва в началото на 2015 г. само шест месеца след 50-дневната война в Газа, поведена от израелската армия срещу групировката Хамас.

"С всяко следващо разпалване на конфликта Младенов успява да не допусне допълнителна ескалация от страна на Хамас и Израел, като иги убеждават, че кръвопролитията не са в ничий интерес", пише авторът на статията. Едновременно с това се посочва, че дипломатът се опитва да снижи напрежението между Хамас и правителството на "Фатах". Опитва се и да ангажира Египет и Катар за финансовото подпомагане на палестинците от Западния бряг.

Старши анализаторът към International Crisis Group Офер Залцберг определя Младенов като човек, показал способностите си за подобряване на условията в Газа, "отличаващ се от останалите хора, които заемаха длъжността в миналото". Той обаче също изразява скептична позиция относно възможността за сближаване на Израел и Палестина.

"Израелците смятат, че той не е конфликтно или антиизраелски настроен. По определение, палестинците го приемат. Но администрацията на Доналд Тръмп вече даде зелена светлина за анексирането на Западния бряг от Израел, и не може да очакваме, че Младенов ще успее да го балансира чрез службата си", казва той.

Младенов посочва, че евентуалното установяване на израелска държавна власт върху еврейските селища по Западния бряг ще подкопае надеждите на палестинския народ за независима държава и ще попречи на опитите за мир и сигурност в региона.

Анексирането изпраща "базово политическо послание до палестинците, че няма да получат независима държава по пътя на преговорите", а това представлява изключителна опасност за бъдещите развития.

Успехът на Младенов при възпирането на плановете за анексация ще зависи от това дали той може да се освободи от ограниченията на официалната си позиция и да "потърси отговорност на Израел за незаконните действия", казва палестинският анализатор Диана Буту, бивш участник в мирните преговори с Израел.

В противен случай, казва тя, ролята на ООН и на българския дипломат ще се промени драстично.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024