Снимка: © Getty Images

Близо 80% от потребителите в България биха използвали 5G, а основен фактор за тази тяхна нагласа е покритието на мрежата.

Това показват обобщените данни от социологическо проучване, проведено в края на юли 2021 г. от „Прагматика“, по задание на Vivacom.

Скоростта беше определящият критерий за оценка на качеството на предишното поколение 4G мрежи, докато водещият фактор за 5G е покритието, както смятат 66% от анкетираните. За тях „покритие“ не е термин, чиито граници стигат само до големите градове, но и до малките населени места и курорти.

Обяснението за търсене на по-голямо покритие е това е, че „българските потребители като цяло са удовлетворени от скоростта на 4G мрежите и от следващото поколение основно търсят сигурност и стабилност на връзката, независимо от мястото, където се намират“, казва Диньо Маджаров - управител на агенция „Прагматика“.

79% от потребителите биха използвали 5G технологията в ежедневието си, ако е достъпна за тях. Към момента обаче разпространението на 5G в България е ниско - едва 11% от респондентите са се срещали с технологията или са я използвали.

Видът на мрежовата технология - 5G C-band или DSS - е фактор за едва 4% от анкетираните.  В отговорите си 96% от хората посочват, че не правят разлика, а ги интересува „удовлетворителния резултат по отношение на покритие, скорост и стабилност на мрежите“, както и новата 5G технология да се предлага във всички досегашни пакети, без да има увеличаване на цената.

61% от респондентите изразяват опасения, че 5G ще увеличи месечната им такса и че ще трябва да плащат отделно за новата технология.

Интересни са резултатите за топ 3 приложения на 5G в ежедневието на потребителите. 53% от тях казват, че основно ще използват мрежата за търсене на актуална информация, достъпът до социални мрежи е на второ място с 50%, а 49 на сто от респондентите биха гледали видеа онлайн, благодарение на новата технология. Най-малък процент от анкетираните ще прилагат новото поколение за стриймване и качване на видео съдържание - 14%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2

114 души с Covid са починали за ден, оздравелите са с над 1300 повече от инфектираните

Над 20 хиляди дози от ваксините са поставени за денонощие