Снимка: © Getty Images

Близо 80% от потребителите в България биха използвали 5G, а основен фактор за тази тяхна нагласа е покритието на мрежата.

Това показват обобщените данни от социологическо проучване, проведено в края на юли 2021 г. от „Прагматика“, по задание на Vivacom.

Скоростта беше определящият критерий за оценка на качеството на предишното поколение 4G мрежи, докато водещият фактор за 5G е покритието, както смятат 66% от анкетираните. За тях „покритие“ не е термин, чиито граници стигат само до големите градове, но и до малките населени места и курорти.

Обяснението за търсене на по-голямо покритие е това е, че „българските потребители като цяло са удовлетворени от скоростта на 4G мрежите и от следващото поколение основно търсят сигурност и стабилност на връзката, независимо от мястото, където се намират“, казва Диньо Маджаров - управител на агенция „Прагматика“.

79% от потребителите биха използвали 5G технологията в ежедневието си, ако е достъпна за тях. Към момента обаче разпространението на 5G в България е ниско - едва 11% от респондентите са се срещали с технологията или са я използвали.

Видът на мрежовата технология - 5G C-band или DSS - е фактор за едва 4% от анкетираните. В отговорите си 96% от хората посочват, че не правят разлика, а ги интересува „удовлетворителния резултат по отношение на покритие, скорост и стабилност на мрежите“, както и новата 5G технология да се предлага във всички досегашни пакети, без да има увеличаване на цената.

61% от респондентите изразяват опасения, че 5G ще увеличи месечната им такса и че ще трябва да плащат отделно за новата технология.

Интересни са резултатите за топ 3 приложения на 5G в ежедневието на потребителите. 53% от тях казват, че основно ще използват мрежата за търсене на актуална информация, достъпът до социални мрежи е на второ място с 50%, а 49 на сто от респондентите биха гледали видеа онлайн, благодарение на новата технология. Най-малък процент от анкетираните ще прилагат новото поколение за стриймване и качване на видео съдържание - 14%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти