Потребителите получиха скоростта на 4G, а от новата 5G технология искат перфектно покритие Снимка: © Getty Images

Близо 80% от потребителите в България биха използвали 5G, а основен фактор за тази тяхна нагласа е покритието на мрежата.

Това показват обобщените данни от социологическо проучване, проведено в края на юли 2021 г. от „Прагматика“, по задание на Vivacom.

Скоростта беше определящият критерий за оценка на качеството на предишното поколение 4G мрежи, докато водещият фактор за 5G е покритието, както смятат 66% от анкетираните. За тях „покритие“ не е термин, чиито граници стигат само до големите градове, но и до малките населени места и курорти.

Обяснението за търсене на по-голямо покритие е това е, че „българските потребители като цяло са удовлетворени от скоростта на 4G мрежите и от следващото поколение основно търсят сигурност и стабилност на връзката, независимо от мястото, където се намират“, казва Диньо Маджаров - управител на агенция „Прагматика“.

79% от потребителите биха използвали 5G технологията в ежедневието си, ако е достъпна за тях. Към момента обаче разпространението на 5G в България е ниско - едва 11% от респондентите са се срещали с технологията или са я използвали.

Видът на мрежовата технология - 5G C-band или DSS - е фактор за едва 4% от анкетираните. В отговорите си 96% от хората посочват, че не правят разлика, а ги интересува „удовлетворителния резултат по отношение на покритие, скорост и стабилност на мрежите“, както и новата 5G технология да се предлага във всички досегашни пакети, без да има увеличаване на цената.

61% от респондентите изразяват опасения, че 5G ще увеличи месечната им такса и че ще трябва да плащат отделно за новата технология.

Интересни са резултатите за топ 3 приложения на 5G в ежедневието на потребителите. 53% от тях казват, че основно ще използват мрежата за търсене на актуална информация, достъпът до социални мрежи е на второ място с 50%, а 49 на сто от респондентите биха гледали видеа онлайн, благодарение на новата технология. Най-малък процент от анкетираните ще прилагат новото поколение за стриймване и качване на видео съдържание - 14%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023