Снимка: © getty images

И четиримата офицери, които взеха участие в ареста, довел до смъртта на Джордж Флойд, получиха обвинения от главния прокурор на щата Минесота, Кейт Елисън. 

Досега такива бяха повдигнати единствено към Дерек Шовин, който бе с основна вина за инцидента - именно той положи коляното си върху шията на Флойд и го задържа там в продължение на минути, задушавайки го по този начин. 

Шовин първоначално бе обвинен в убийство трета степен, но е взето решение обвинението му да се промени на убийство втора степен - ако бъде признат за виновен, може да получи до 40 години затвор. Към присъда е възможно да се добавят още 10 години от съзнателното поемане на ненужен риск, който може да предизвика смърт или сериозна физическа вреда на друг човек - второто обвинение срещу него.

Останалите трима офицери, Томас Лейн, Александър Куенг и Тоу Тао, са обвинени в подпомагане и съучастие, като могат да получат същите присъди. 

Гаранциите и  на четиримата се равняват на по един милион долара.

До фаталния инцидент с Флойд се стига, след като той, след употреба на алкохол, е опитал да се разплати с фалшиви банкноти в квартален магазин. Продавачът е подал сигнал. Когато полицаите пристигат на мястото, Флойд се намира в автомобил, паркиран пред магазина, заедно със свои приятели. Записи от инцидента показват, че той не е оказвал съпротива и не е бил въоръжен.

Докато полицаите го отвеждат към полицейския автомобил, Флойд пада, а трима офицери го затискат на земята - един от тях е сложил коляното си върху шията му. Мъжът неколкократно предупреждава "Не мога да дишам, не мога да дишам", преди да изгуби съзнание.

В резултат на това вече над седмица текат бурни протести из цялата страна, а подкрепа срещу полицейското насилие и расизма оказаха и още много държави, в които хората излязоха на улицата. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Таблетът е новата раница с платформата iZZI

С нея учениците имат достъп до учебниците си в интерактивна среда

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията