Лидери от ЕС обещаха на Зеленски преговори за членство и над 3 млрд. евро до юли Снимка: © Getty Images

Начало на преговори за членство в ЕС до края на месеца, както и финансова помощ и инвестиции във възстановяването на Украйна от войната.

Такива обещания получи украинският президент Володимир Зеленски по време на европейска конференция за възстановяването на Украйна в Берлин.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви по време на форума, че страната е изпълнили всички необходими критерии и "ЕС трябва да започне преговорите за членство с Украйна до края на месеца."

"Реформите, които Киев проведе, са добра основа, с която страната може да се превърне в привлекателно място за инвестиции," каза още фон дер Лайен.

По думите ѝ до края на юли Киев трябва да получи около 1,5 млрд. евро средства от замразени от ЕС руски активи, както и 1,9 млрд. евро от европейския план за възстановяване на Украйна още този месец.

Миналата седмица в ЕС беше постигнато споразумение средставата от замразените руски активи да се използват за купуването на оръжия, нужни на Украйна.

"Винаги сме казвали, че Русия трябва да носи отговорности за своите престъпления и ние ще я накараме да си плати. На срещата на държавите от G7 тази седмица ще обсъдим как Украйна да се възползва от тези средства възможно най-бързо," обяви фон дер Лайен.

В същото време украинският премиер Денис Шмигал обясни, че страната му се нуждае от инвестиции в размер на между 10 и 30 млрд. долара годишно през следващите 10 години, за да възстанови финансовата си стабилност след началото на войната на Русия.

"За нас е важно подкрепата от страна на нашите партньори да е прогнозируема, ритмична и стабилна. Трябват ни възстановяване, достъп до външни пазари и по-добра логистика. Също така инвестиции и трансфер на технологии от нашите партньори," допълни Шмигал.

И премиерът, и президентът на Украйна Володимир Зеленски посочват, че най-сериозни инвестиции са необходими, за да бъде възстановена електроенергийната система, която страда постоянно от руски удари, особено в района на Харков, но не само.

Зеленски призова европейските си съюзници да предоставят на Украйна оборудване за извадените извън строя електроцентрали, както и директна финансова помощ на украинската енергетика

"Сега Украйна страда от най-деструктивната форма на унищожение от страна на Русия - използването на енергетиката като оръжие. Вследствие на руските удари с ракети и дронове са унищожени 9 гигавата от нашите мощности. Само миналата зима потреблението на страната беше 18 гигавата. Което означава, че половината от него вече не съществува," каза при откриването на форума в Берлин Зеленски.

В отговор германският канцлер Олаф Шолц обяви, че компании от частния сектор са готови да участват във възстановяването на Украйна в сферата на възобновяемите енергийни източници, технологиите и фармацевтичната индустрия.

Той обеща на Киев още системи за противовъздушна защита, оръжия и муниции, с които да укрепи военните си сили в битката срещу агресора Русия.

"Най-доброто възстановяване е това, което изобщо не трябва да се случва," каза Шулц.

Според доклад на международната одиторска компания KPMG, публикуван в навечерието на конференцията в Берлин, повечето германски фирми са готови да продължат инвестициите си в Украйна въпреки войната.

От 142 компании, анкетирани през април и май, 43% са отговорили, че планират нови инвестиции в страната. Подобен дял - 43%, са настроени оптимистично към ситуацията през следващите 12 месеца, а само 10% очакват тя да се влоши.

Според германските инвеститори най-сериозните рискове в момента в Украйна са сигурността на служители им, корупцията и административните пречки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Църковен събор избира новия български патриарх

140 делегати участва на патриаршеския събор

08:42 - 30.06.2024
Важно днес

БСП не дава на Нинова отново да се кандидатира за лидер

Нинова не може да бъде избрана отново за лидер на БСП, реши контролна комисия на партията

17:45 - 29.06.2024
Важно днес

Пеевски обяви "ново начало" за ДПС след чистката на ключови кадри в партията

Пеевски предупреди, че който не разбира новото начало в ДПС, "остава в миналото"

16:43 - 29.06.2024
Важно днес

Тупарев: Институциите продължават да действат като бухалки и обслужват престъпни схеми

Продуцентът смята, че обвинението срещу него представлява "целенасочена репресия"

15:45 - 29.06.2024
Важно днес

Личната секретарка на Доган е следващата отстранена при чистката в ДПС

Сътресенията в ДПС стигнаха и до личната секретарка на Доган - Биршен Ибрямова

14:43 - 29.06.2024
Политика

Василев: Властта на задкулисието у нас е в прокуратурата и съдебната система

Съпредседателят на ПП-ДБ вижда, че Пеевски прави "сериозна заявка да овладее държавата" с помощ от по-малките партии и ГЕРБ

13:47 - 29.06.2024
Важно днес

Военното разузнаване активизира прокуратурата и ДАНС срещу депутат от ПП-ДБ

СВР подава сигнал срещу депутат от ПП-ДБ след негово интервю с критики към началника на службата

13:10 - 29.06.2024
Важно днес

Задържаха хакера "Емил Кюлев", пробил в базата данни на банки и институции

Зад потребителското име "Емил Кюлев" се крие 21 годишният Теодор Ил.

11:29 - 29.06.2024