Повишаването на цените ще доведе до непредвидено висока инфлация в края на 2021 г. Снимка: © Getty Images

Министерството на финансите публикува нова прогноза за макроикономическото състояние на страната, в която ревизира прогнозата си за инфлацията до края на 2021.

"Очакванията в есенната прогноза са за по-силно поскъпване на петрола и неенергийните суровини през 2021 г. в сравнение с допусканията през пролетта. Нарастването на общото равнище на потребителските цени ще продължи да се ускорява и в края на 2021 г. инфлацията ще достигне 3.8%, а средногодишната инфлация 2.2%", се казва в документа на Министерството на финансите.

В по-ранната пролетна прогноза на МФ се смяташе, че средногодишната инфлация ще бъде 1.8%, но поскъпването на енергийните ресурси и транспортните горива е оказало още по-сериозно влияние върху макроикономическите показатели.

Според новата прогноза - инфлацията ще продължи да се ускорява до 2.6% средногодишно през 2022 г., но към края на годината тя вероятно ще се забави до 2 на сто.

"През следващата година рискът за по-нататъшно повишение на международните цени на суровините и стоките се засилва все повече поради прекъснатите вериги за доставка", пише в документа на МФ.

Реалният растеж на БВП вероятно ще надскочи очакванията от пролетта, като се прогнозира да достигне до 4%, а през 2022 г. - до 4,9%. Това е оценката на МФ при допускането, че България започне да изпълнява Националния план за възстановяване и устойчивост през следващата година. Проектът му обаче все още не е одобрен окончателно от ЕК.

"Ускорението на икономическия растеж за следващата година ще се дължи на инвестициите. Публичните инвестиции ще бъдат подкрепени от Плана, а частните – от подобрението на икономическата среда и повишеното търсене. Потреблението на домакинствата ще има по-умерен темп на растеж през 2022 г., поради високата база от 2021 г. и лекото забавяне в нарастването на доходите", се казва в прогнозата.

Рисковете пред осъществяването на тази прогноза са вързани с развитието на епидемичната обстановка както в България, така и в световен план.

"Важна предпоставка за нейното реализиране е поддържането на относително ниски нива на разпространение на вируса и ограничено въздействие от протичането на пандемията върху икономиката", предупреждават от Министерството на финансите.

България все още е на последно място по процент на имунизирани граждани в ЕС, като е една от двете държави в съюза, в които делът на ваксинираните е под 50% от населението.

Финансовото министерство посочва и че рискът пред осъществяването на прогнозата за периода 2022-2024 г. е свързан с реализирането на инвестициите по линия на проектите в Плана за възстановяване и устойчивост, както и проектите, финансирани от европейски фондове.

Ниският брой ваксинирани на фона на разпространението на делта-варианта на SARS-Cov2, политическата нестабилност и забавянето на Плана за възстановяване и устойчивост са трите фактора, заради които УниКредит намалява своите очаквани за ръста на БВП на България през 2021 г. в прогнозата, която публикуваха на 7 октомври.

Те предполагат, че годишното увеличение на икономиката ще е 4.1%, а не очакваните 4.4% три месеца по-рано. Според анализа - икономиката през 2022 г. ще запази подобен темп на растеж и ще завърши с ново от 3.9%.

Според УниКредит, инфлацията в края на 2021 г. ще е 4,5% под влиянието на няколко фактора, които действат едновременно. През следващата година се очаква тя да отшуми, а нивото й да спадне наполовина - 2.1% в края на периода.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024