Снимка: © Getty Images

Министерството на финансите публикува нова прогноза за макроикономическото състояние на страната, в която ревизира прогнозата си за инфлацията до края на 2021.

"Очакванията в есенната прогноза са за по-силно поскъпване на петрола и неенергийните суровини през 2021 г. в сравнение с допусканията през пролетта. Нарастването на общото равнище на потребителските цени ще продължи да се ускорява и в края на 2021 г. инфлацията ще достигне 3.8%, а средногодишната инфлация 2.2%", се казва в документа на Министерството на финансите.

В по-ранната пролетна прогноза на МФ се смяташе, че средногодишната инфлация ще бъде 1.8%, но поскъпването на енергийните ресурси и транспортните горива е оказало още по-сериозно влияние върху макроикономическите показатели.

Според новата прогноза - инфлацията ще продължи да се ускорява до 2.6% средногодишно през 2022 г., но към края на годината тя вероятно ще се забави до 2 на сто.

"През следващата година рискът за по-нататъшно повишение на международните цени на суровините и стоките се засилва все повече поради прекъснатите вериги за доставка", пише в документа на МФ.

Реалният растеж на БВП вероятно ще надскочи очакванията от пролетта, като се прогнозира да достигне до 4%, а през 2022 г. - до 4,9%. Това е оценката на МФ при допускането, че България започне да изпълнява Националния план за възстановяване и устойчивост през следващата година. Проектът му обаче все още не е одобрен окончателно от ЕК.

"Ускорението на икономическия растеж за следващата година ще се дължи на инвестициите. Публичните инвестиции ще бъдат подкрепени от Плана, а частните – от подобрението на икономическата среда и повишеното търсене. Потреблението на домакинствата ще има по-умерен темп на растеж през 2022 г., поради високата база от 2021 г. и лекото забавяне в нарастването на доходите", се казва в прогнозата.

Рисковете пред осъществяването на тази прогноза са вързани с развитието на епидемичната обстановка както в България, така и в световен план.

"Важна предпоставка за нейното реализиране е поддържането на относително ниски нива на разпространение на вируса и ограничено въздействие от протичането на пандемията върху икономиката", предупреждават от Министерството на финансите.

България все още е на последно място по процент на имунизирани граждани в ЕС, като е една от двете държави в съюза, в които делът на ваксинираните е под 50% от населението.

Финансовото министерство посочва и че рискът пред осъществяването на прогнозата за периода 2022-2024 г. е свързан с реализирането на инвестициите по линия на проектите в Плана за възстановяване и устойчивост, както и проектите, финансирани от европейски фондове.

Ниският брой ваксинирани на фона на разпространението на делта-варианта на SARS-Cov2, политическата нестабилност и забавянето на Плана за възстановяване и устойчивост са трите фактора, заради които УниКредит намалява своите очаквани за ръста на БВП на България през 2021 г. в прогнозата, която публикуваха на 7 октомври.

Те предполагат, че годишното увеличение на икономиката ще е 4.1%, а не очакваните 4.4% три месеца по-рано. Според анализа - икономиката през 2022 г. ще запази подобен темп на растеж и ще завърши с ново от 3.9%.

Според УниКредит, инфлацията в края на 2021 г. ще е 4,5% под влиянието на няколко фактора, които действат едновременно. През следващата година се очаква тя да отшуми, а нивото й да спадне наполовина - 2.1% в края на периода.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Норвегия, Финландия и Дания засилват охраната си след пробивите по "Северен поток"

"Русия има значително военно присъствие в региона и очакваме от нея да продължава да дрънка оръжие"

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"