Пожар горя в най-голямата АЕЦ в Европа, Русия я превзе Снимка: © Getty Images

Пожар избухна на територията на най-голямата атомна централа в Европа – АЕЦ „Запорожие“, която се намира край южния украински град Енергодар, на брега на р. Днепър. Огънят е пламнал след руска атака през нощта, но в 5:20 ч. местно време е бил потушен от противопожарните екипи. Има няколко жертви, съобщават местните власти, но все още не предоставят точна цифра.

Горяли са само помещенията на учебния и на лабораторно-битовия корпус. Самата централа не е била засегната, но президентът Володимир Зеленски и външният министър Дмитро Кулеба поискаха помощ и предупредиха, че може да се стигне до повторение на „Чернобил“, ако огънят достигне до реакторите или друго важно оборудване.

Огънят обаче беше изгасен от украинските пожарникари и нивото на радиация в Запорожката атомна електроцентрала остава непроменено. Пожарът е продължил около час.

„Европейци, събудете се, моля. Кажете на политиците си, че руските сили стрелят по ядрена централа в Украйна. Това може да предизвика глобална катастрофа“, заяви Зеленски.

Кулеба каза, че руснаците са обстрелвали от всички краища. „Ако огънят се разрасне, ще бъде 10 пъти по-голяма трагедия от „Чернобил“!“.

Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранохлм разговаряше с украинския си колега и реши да активира Американския екип за реакция на ядрени инциденти. Вашингтон осъди действията на Москва и ги нарече „безотговорни“.

Канадският премиер Джъстин Трюдо е говорил със Зеленски и също е осъдил агресията на Русия край АЕЦ-а.

Преди пожара е започнала престрелка около първи блок, който не работи, защото е в планов ремонт. В момента в запорожката АЕЦ работи само 1 от 6-те реактора - четвърти. В началото на атаката бе спрян 3-ти блок.

Засега няма да има евакуация на 50-хилядния Енергодар, който бе атакуван вчера от 100 единици руска бойна техника. Кметът на града смята, че това е началото на колоната, която превзема района на север от Крим.

По-късно през деня украинските власти съобщиха, че руски войски са превзели атомната електроцентрала и контролират региона. "Оперативният персонал продължава да работи и да следи състоянието на енергоблоковете", съобщиха местните власти, цитирани от Reuters.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024