Снимка: © МВР

Къща на адвокат Ирен Савова в Ихтиман е бил подпалена в ранните часове на 15 януари. При инцидента няма пострадали хора, но е изгоряла част от покрива и втория етаж на сградата. Сигнал за пожара е подаден около 3:30 ч. през нощта. 

Ирен Савова работеше по няколко знакови дела, включително - за връщането на царските имоти на Симеон Сакскобургготски; един от последните й случаи е защитата на Биляна Петрова, която беше дадена на съд заедно с бившия районен кмет на "Младост" Десислава Иванчева. 

Савова обяви, че има съмнения за умишлен палеж, като посочва, че служителите на полицията и пожарната са установили запалителни вещества по покрива. Тя не обитава къщата постоянно, а живее в чужбина заради серията от "инциденти", които са се случили в последните години. 

"От два дни съм тук, това е посрещането ми в България. Разбира се, че се чувствам незащитена. Ако се чувствах защитена, нямаше да напусна държавата. Факт е, че има дела, по които на свидетелите също се запалиха къщите. Вече имам доста насъбрани подозрения, че има дела, които могат да са причината за тези палежи. Тези дела са за определени материални интереси", казва Ирен Савова в интервю за "БГ он ер". 

През 2018 г. неизвестни лица разлепиха нейни некролози пред кантората и дома й. През 2015 г. нейният баща загина при удар на пътя. Шофьорът, причинител на катастрофата, така и не беше открит. 

МВР разследва случая с пожара, като все още не е устрановено дали става дума за умишлен палеж или друг инцидент. 

Висшият адвокатски съвет публикува декларация, в която изразява подкрепа за Ирен Савова и настоява за пълно разследване, а при установяване на умишлен палеж - наказание с цялата строгост на закона срещу евентуалните виновници. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети