Пожарите не стихват: Бедствено положение в пет общини в област Хасково Снимка: © Областна администрация Хасково

Ситуацията с пожарите в Хасковска област е критична. Пламъците, тръгнали от Ямболско и прехвърлили река Тунджа, обхванаха стотици декари площ. Огънят гори поне на два фронта с дължина около 20-30 километра, предаде БНР.

В община Свиленград бе обявено бедствено положение заради усложнената обстановка във връзка със силния пожар и бурния вятър, идващ от община Тополовград. Това обяви областният управител на Хасково Стефка Здравкова във „Фейсбук“.

Пожарът е тръгнал от района на село Лесово, област Ямбол, преминал е река Тунджа, обхванал е територии от землището на село Присадец (община Тополовград) и навлязъл в община Свиленград. Поради силните до ураганни пориви на вятъра, пожарът мени посоката си, което го прави труден за овладяване.

„На място за овладяването на огъня работят огнеборци от пожарна безопасност, екипи от горското стопанство, местната власт и доброволци“, обявиха от областната администрация на Хасково.

Вече има обявено бедствено положение в пет общини от областта – освен Свиленград, то важи за Хасково, Димитровград, Харманли и Тополовград. Мобилизирана е тежка техника, която да помага за овлдяването на огъня.

По информация на БНР – пожарът е обхванал около 10 хиляди декара. Снощи са били евакуирани 16 жители от село Присадец заради близостта на пламъците до населеното място. BTV информира за 10 евакуирани семейства. Те се намират в село Радовец, каза пред медията Стефка Здравкова.

Локализиран е вече пожарът до село Лесово (област Ямбол), но все още има опасност от разгаряне на огъня заради силния вятър. На място са противопожарни автомобили, военни и доброволци. Областният управител на Ямбол Димитър Иванов обясни: "Нещата са под контрол. Екипите ще останат да доизгасят тлеещите места и да наблюдават да не се разгори - вятърът е много силен".

Опасна е обстановката и днес в цялата Ямболска област. За изминалото денонощие огнеборците са се отзовали на 15 сигнала за възникнали пожари.

От вчера в овладяването на пожара е включен и военен хеликоптер. С негова помощ е отрязан пътят на огъня към границата с Турция. Комисар Кольо Гяуров, директор на противопожарната дирекция в Ямбол, уточни, че "хеликоптерът в момента извършва гасителни действия на фронта на пожара, който се движи по посока поречието на река Тунджа към село Устрем. И в момента това ни е целта - да локализираме този фронт, за да не се прехвърли на територията на село Устрем".


Прочетете още:

Голям пожар край Харманли блокира част от АМ "Марица"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радостин Василе обяви, че е заплашван, но не от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023