Пожарите не стихват: Бедствено положение в пет общини в област Хасково Снимка: © Областна администрация Хасково

Ситуацията с пожарите в Хасковска област е критична. Пламъците, тръгнали от Ямболско и прехвърлили река Тунджа, обхванаха стотици декари площ. Огънят гори поне на два фронта с дължина около 20-30 километра, предаде БНР.

В община Свиленград бе обявено бедствено положение заради усложнената обстановка във връзка със силния пожар и бурния вятър, идващ от община Тополовград. Това обяви областният управител на Хасково Стефка Здравкова във „Фейсбук“.

Пожарът е тръгнал от района на село Лесово, област Ямбол, преминал е река Тунджа, обхванал е територии от землището на село Присадец (община Тополовград) и навлязъл в община Свиленград. Поради силните до ураганни пориви на вятъра, пожарът мени посоката си, което го прави труден за овладяване.

„На място за овладяването на огъня работят огнеборци от пожарна безопасност, екипи от горското стопанство, местната власт и доброволци“, обявиха от областната администрация на Хасково.

Вече има обявено бедствено положение в пет общини от областта – освен Свиленград, то важи за Хасково, Димитровград, Харманли и Тополовград. Мобилизирана е тежка техника, която да помага за овлдяването на огъня.

По информация на БНР – пожарът е обхванал около 10 хиляди декара. Снощи са били евакуирани 16 жители от село Присадец заради близостта на пламъците до населеното място. BTV информира за 10 евакуирани семейства. Те се намират в село Радовец, каза пред медията Стефка Здравкова.

Локализиран е вече пожарът до село Лесово (област Ямбол), но все още има опасност от разгаряне на огъня заради силния вятър. На място са противопожарни автомобили, военни и доброволци. Областният управител на Ямбол Димитър Иванов обясни: "Нещата са под контрол. Екипите ще останат да доизгасят тлеещите места и да наблюдават да не се разгори - вятърът е много силен".

Опасна е обстановката и днес в цялата Ямболска област. За изминалото денонощие огнеборците са се отзовали на 15 сигнала за възникнали пожари.

От вчера в овладяването на пожара е включен и военен хеликоптер. С негова помощ е отрязан пътят на огъня към границата с Турция. Комисар Кольо Гяуров, директор на противопожарната дирекция в Ямбол, уточни, че "хеликоптерът в момента извършва гасителни действия на фронта на пожара, който се движи по посока поречието на река Тунджа към село Устрем. И в момента това ни е целта - да локализираме този фронт, за да не се прехвърли на територията на село Устрем".


Прочетете още:

Голям пожар край Харманли блокира част от АМ "Марица"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024