Снимка: © Областна администрация Хасково

Ситуацията с пожарите в Хасковска област е критична. Пламъците, тръгнали от Ямболско и прехвърлили река Тунджа, обхванаха стотици декари площ. Огънят гори поне на два фронта с дължина около 20-30 километра, предаде БНР.

В община Свиленград бе обявено бедствено положение заради усложнената обстановка във връзка със силния пожар и бурния вятър, идващ от община Тополовград. Това обяви областният управител на Хасково Стефка Здравкова във „Фейсбук“.

Пожарът е тръгнал от района на село Лесово, област Ямбол, преминал е река Тунджа, обхванал е територии от землището на село Присадец (община Тополовград) и навлязъл в община Свиленград. Поради силните до ураганни пориви на вятъра, пожарът мени посоката си, което го прави труден за овладяване.

„На място за овладяването на огъня работят огнеборци от пожарна безопасност, екипи от горското стопанство, местната власт и доброволци“, обявиха от областната администрация на Хасково.

Вече има обявено бедствено положение в пет общини от областта – освен Свиленград, то важи за Хасково, Димитровград, Харманли и Тополовград. Мобилизирана е тежка техника, която да помага за овлдяването на огъня.

По информация на БНР – пожарът е обхванал около 10 хиляди декара. Снощи са били евакуирани 16 жители от село Присадец заради близостта на пламъците до населеното място. BTV информира за 10 евакуирани семейства. Те се намират в село Радовец, каза пред медията Стефка Здравкова.

Локализиран е вече пожарът до село Лесово (област Ямбол), но все още има опасност от разгаряне на огъня заради силния вятър. На място са противопожарни автомобили, военни и доброволци. Областният управител на Ямбол Димитър Иванов обясни: "Нещата са под контрол. Екипите ще останат да доизгасят тлеещите места и да наблюдават да не се разгори - вятърът е много силен".

Опасна е обстановката и днес в цялата Ямболска област. За изминалото денонощие огнеборците са се отзовали на 15 сигнала за възникнали пожари.

От вчера в овладяването на пожара е включен и военен хеликоптер. С негова помощ е отрязан пътят на огъня към границата с Турция. Комисар Кольо Гяуров, директор на противопожарната дирекция в Ямбол, уточни, че "хеликоптерът в момента извършва гасителни действия на фронта на пожара, който се движи по посока поречието на река Тунджа към село Устрем. И в момента това ни е целта - да локализираме този фронт, за да не се прехвърли на територията на село Устрем".


Прочетете още:

Голям пожар край Харманли блокира част от АМ "Марица"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"

Politico: Партията на Кирил Петков може да влезе в Renew Europe - проблемът е в ДПС

Медията твърди, че премиерът ще присъства на среща на лидерите от групата в Брюксел

Русия към света: Махнете санкциите, за да пуснем храна от Украйна

ЕС вече обвини Москва, че използва пшеницата като оръжие и предизвиква глобална продоволствена криза