ПП и ДБ представиха програмата си за управление след 2 април

Присъединяване на България към Шенген и еврозоната до края на 2023 г. - това е един от приоритетите в програмата на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

"Когато се говори за други премиери, обикновено не се говори с имена. Аз ще ви спомена едно име - Александър (де Кро). Министър-председател на Белгия. Той ми каза: след 2 април имаме доверие на вашето правителство, на вашата коалиция. Може България да се пребори с корупцията. Ето защо можете да влезете в Шенген и еврозоната и това решение ще бъде взето до края на тази година", обяви Кирил Петков, докато лидерите на коалицията представиха основните си предложения преди изборите на 2 април.

Петков посочи, че високите цени за хранителните стоки остават голям проблем за държавата, но обясни увеличението със зависимостта от вноса.

"Внасяме 70% от нашето месо, 50% от нашите домати, 45% от нашите яйца. Разбира се, че цените ще бъдат високи, докато не вкараме българското земеделие като истински приоритет на правителството - български храни, с българско качество, на български цени, a КЗК и останалите регулатори трябва да работят, за да махнем спекулантите от пазара", каза той.

Поне 50% от европейското финансиране в новия програмен период трябва да се пренасочи към Северна България, обяви Асен Василев - за разлика от досегашното разпределение, при което този дял е бил само 27 на сто.

За тази цел осигуряването на транспортните връзки през тунелите под Стара планина и мостовете над река Дунав са "задължителна необходимост - наче само ще си говорим за това как някои региони обедняват, цялото население се измества в София, а част от нашите граждани отиват в Европа, защото там могат да получат нормални доходи", каза Василев.

"Когато български работник се качи на самолета за Франкфурт, в тези два часа какви умения придобива, за да защити заплата в производството, която е 2-3 пъти по-висока? Дали проблемът е в уменията на българския работник или в организацията и механизацията на работния процес? Ако проблемът наистина е в организацията и механизацията, тогава средствата, които идват от Европа, трябва да се насочат там във всички фирми, а не само в няколко, през които изчезват към чужбина", каза той.

"Няма как да градим стадиони по селата за милиони левове, вместо тези милиони кметовете да инвестират в проблемите, които имат - чиста вода, по-добри пътища и осветление, камери, така че да няма престъпност. Ако всеки кмет беше получил тези милиони, сигурен съм, че нямаше да построи стадион с тях", каза Василев.

Индексиране на учителските заплати, така че да бъдат минимум 125% от средната заплата в страната, е още един ангажимент, който ПП и ДБ поемат. Ако през последното тримесечие на 2022 г. средната заплата е била 1,879 лв., то в този случай учителските възнаграждения ще станат над 2350 лв.

ПП-ДБ предвиждат вдигане на МРЗ до 910 лв. през 2024 г., както и увеличение на пенсиите.

Според Асен Василев, "това не е ляво, а е европейско" решение.

"Неравенствата започнаха да падат, доходите започнаха да се вдигат и за първи път започнахме да имаме разговор за това, че за да има общество, трябва да има базисна справедливост и достъп до адекватни услуги", каза още той.

ПП се ангажира и с придобиването на 1-ви медицински хеликоптер до първата половина на 2023 г. и напълно работеща въздушна помощ до 2026 г.

Внасянето на законопроект за изменение на конституцията беше основният акцент на Христо Иванов, който обяви, че по този начин ще се "сложи под контрол главният прокурор или изобщо ще се ликвидира тази позиция от съдебната власт".

Реформа във ВСС, отчетност на прокуратурата, нова КПКОНПИ, премахване на "заплахата от конфискация", и приоритет над борбата с домашното насилие са сред останалите точки в програмата в сектора Правосъдие.

Енергийната програма на ПП и ДБ предвида запазване на комплекса "Марица Изток", докато "дейността му е икономически целесъобразна при спазване на европейските екологични изисквания".

"Той ще продължи да е индустриалното сърце на България, но този път ще е чистото индустриално сърце", казва Владислав Панев.

Атанас Атанасов се обяви за промяна в системата за подбор, обучение и развитие на кадровия потенциал в МВР и промени в режима на назначаване и освобождаване на председателите на НСО, ДАТО, ДАНС, служба Военно разузнаване и главния секретар на МВР.

Минимум 2% от БВП трябва да бъде отделян за отбрана, а правителството да използва възможността да "изпратим или подарим старата съветска техника на Украйна, а за сметка на това да получим нови системи от натовските партньори".

Лидерите от ДБ обърнаха внимание и на намеренията за реформа в администрацията, така че тя да бъде дигитализирана и "гражданите да не са куриери на държавата - със 70% по-малко административно бреме, по думите на Христо Иванов.

ПП и ДБ ще работят и за "прозрачни и отговорни медии - осигуряване на професионално управление на обществените медии и изготвяне на модел за тяхното адекватно, дългосрочно и устойчиво финансиране".

"БНР, БНТ, БТА трябва да бъдат ръководени от независими професионалисти, които да не са обвързани с политически, икономически или друг натиск", каза Панев.

В програмата е заложена и защита на журналисти от политически, административен и икономически натиск, включително от дела SLAPP - какъвто пресен пример има с делото срещу "Медиапул" заради тяхна публикация по темата за проблемите със системата "Зелена карта".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024