Снимка: © Getty Images

"Продължаваме промяната" (ПП) е изправена пред няколко юридически предизвикателства на фона на все по-вероятните предсрочни избори. Тя все още не е регистрирана като партия, а наименованието ѝ като търговска марка е обект на спор.

Макар ПП да беше официално учредено през месец април, тя все още не е направила нужните стъпки, за да бъде регистрирана като партия. За това предположи и членът ѝ Мирослав Иванов, който в момента изпълнява длъжността председател на Народното събрание.

"Може би - да, не съм сигурен", каза Иванов в интервю за bTV на въпрос дали е вярно, че "Продължаваме промяната" все още не е внесла документите си за регистрация.

Участието в избори се заявява в Централната избирателна комисия не по-късно от 45 дни преди датата на вота - това е срокът, в който ПП трябва да бъде вписана съдебно, за да може да се яви като партия, ако прогнозата за нови избори тази есен се сбъдне.

На миналогодишните избори през ноември "Продължаваме промяната" не участваше като партия, а се яви под формата на коалиция между партии ВОЛТ, Средна европейска класа и "Социалдемократи" заради невъзможността да бъдат регистрирани като партия в необходимия срок.

Партията обаче е изправена и пред още едно юридическо предизвикателство, след като по-рано кметът на Добрич Йордан Йорданов отправи претенции върху името на ПП като търговска марка. По време на местния вот през 2019 г. Йорданов е използвал като име и лого девиза "Продължаваме промяната на Добрич".

През септември миналата година, Даниел Лорер от ПП подава заявление в Патентното ведомство за регистрация на името, но Йорданов входира оспорване и сам подава заявка за регистриране на марката.

Спорът за търговската марка обаче няма отношение към партийната регистрация, но може да попречи при търговска, издателска, рекламна и други видове употреба на названието.

Председателят на НС Мирослав Иванов коментира пред bTV и тази ситуация, но посочи, че няма информация около нея.

„Това е абсолютно без значение, защото хората познават нашите лица. Ние сме тук, ние ще продължим - независимо дали ще се формира нов кабинет, или не. Излязохме преди няколко дни на площада и направихме същите заявки пред хората там, които на практика дадоха оценка на нашата работа“, каза Иванов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море