ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос Снимка: © Булевард България

Бойко Рашков е кандидатът на "Продължаваме промяната" за министър на вътрешните работи, а МВР е сред министерствата, чийто ръководител първата политическа сила ще иска да определи от своята квота.

Това потвърдиха Кирил Петков и Асен Василев в две последователни телевизионни интервюта в петък и събота. Петков обаче посочи, че номинацията на Рашков все още не е одобрена официално от всички коалиционни партньори.

"Ние от ПП много харесваме Бойко Рашков. Когато почнем разпределенията, ние бихме го предложили да остане. Аз лично се радвам за работата, която той върши и ми хареса как го направи. Ние го познаваме, работихме рамо до рамо в първото служебно правителство. Но това не означава, че ще бъде той задължително. Това става след разговори с коалиционните партньори", каза Петков в интервю за Сашо Диков в "Евроком".

Той посочи, че и двамата с Асен Василев имат обща позиция за запазването на Рашков в бъдещия кабинет - "за да покажем, че ще продължим духа на това, което Бойко Рашков започна".

"Бихме се радвали да го предложим на нашите партньори. Те как ще възприемат, това е въпрос на конструктивен общ разговор", каза Петков.

В събота сутрин Асен Василев потвърди пред Нова ТВ, че Рашков е предложен за вътрешен министър и изброи МВР сред министерствата, за които екипът на "Продължаваме промяната" е предложил да поеме водеща роля при определянето на новия МС - наред с финансите, икономиката и др.

Обсъждано е създаването на още едно "ново" министерство на индустрията, в което да се отделят всички държавни дружества, но и за него все още няма финализирано съгласие.

Отделно се предлага да се създаде и министерство на електронното управление, в което да се извадят множество агенции и регистри, разпръснати на различни нива от настоящата администрация. Има идея всяка от четирите парламентарни групи да разполага със свой вицепремиер в бъдещия кабинет.

Василев направи няколко уговорки, че не бива да се влиза в дискусии по конкретни имена, преди всички детайли да се уточнят в преговорите с партиите.

На въпроса за евентуалното запазване на Николай Денков като образователен министър, Василев отговори положително, но отново заяви, че е нужно "да имаме съгласие по всичко", за да даде сигурен отговор.

На въпросите дали Николай Събев е предложен за транспортен министър и дали служебният премиер Стефан Янев ще има роля в новия кабинет, Асен Василев отговори "Изчакайте до следващата седмица и ще разберете".

Очаква се най-късно в понеделник, 6 декември, да се стигне до финален текст на коалиционното споразумение, което трябва да мине през вътрешнопартийните процедури за одобрение на отделните политически сили. В БСП беше свикан присъствен пленум за 7 декември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022