Снимка: © Булевард България

Бойко Рашков е кандидатът на "Продължаваме промяната" за министър на вътрешните работи, а МВР е сред министерствата, чийто ръководител първата политическа сила ще иска да определи от своята квота. 

Това потвърдиха Кирил Петков и Асен Василев в две последователни телевизионни интервюта в петък и събота. Петков обаче посочи, че номинацията на Рашков все още не е одобрена официално от всички коалиционни партньори. 

"Ние от ПП много харесваме Бойко Рашков. Когато почнем разпределенията, ние бихме го предложили да остане. Аз лично се радвам за работата, която той върши и ми хареса как го направи. Ние го познаваме, работихме рамо до рамо в първото служебно правителство. Но това не означава, че ще бъде той задължително. Това става след разговори с коалиционните партньори", каза Петков в интервю за Сашо Диков в "Евроком". 

Той посочи, че и двамата с Асен Василев имат обща позиция за запазването на Рашков в бъдещия кабинет - "за да покажем, че ще продължим духа на това, което Бойко Рашков започна". 

"Бихме се радвали да го предложим на нашите партньори. Те как ще възприемат, това е въпрос на конструктивен общ разговор", каза Петков. 

В събота сутрин Асен Василев потвърди пред Нова ТВ, че Рашков е предложен за вътрешен министър и изброи МВР сред министерствата, за които екипът на "Продължаваме промяната" е предложил да поеме водеща роля при определянето на новия МС - наред с финансите, икономиката и др.

Обсъждано е създаването на още едно "ново" министерство на индустрията, в което да се отделят всички държавни дружества, но и за него все още няма финализирано съгласие. 

Отделно се предлага да се създаде и министерство на електронното управление, в което да се извадят множество агенции и регистри, разпръснати на различни нива от настоящата администрация. Има идея всяка от четирите парламентарни групи да разполага със свой вицепремиер в бъдещия кабинет. 

Василев направи няколко уговорки, че не бива да се влиза в дискусии по конкретни имена, преди всички детайли да се уточнят в преговорите с партиите. 

На въпроса за евентуалното запазване на Николай Денков като образователен министър, Василев отговори положително, но отново заяви, че е нужно "да имаме съгласие по всичко", за да даде сигурен отговор. 

На въпросите дали Николай Събев е предложен за транспортен министър и дали служебният премиер Стефан Янев ще има роля в новия кабинет, Асен Василев отговори "Изчакайте до следващата седмица и ще разберете".  

Очаква се най-късно в понеделник, 6 декември, да се стигне до финален текст на коалиционното споразумение, което трябва да мине през вътрешнопартийните процедури за одобрение на отделните политически сили. В БСП беше свикан присъствен пленум за 7 декември. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция