"Продължаваме промяната" са поискали от БСП да задържи мандата за управление дотогава, докато Бойко Рашков не бъде избран за шеф на КПКОНПИ, а законът - променен от 47 Народно събрание.

Това стана ясно след срещата на Корнелия Нинова и заместниците ѝ с екипа на ПП, оглавяван от Кирил Петков и Асен Василев.

На въпроса за оценката ѝ за Рашков (досега Нинова заявяваше подкрепа за номинацията му в антикорупционната комисия), тя отговори: "Обществото трябва да даде оценка за неговата работа. Всеки може да дава субективни преценки и мнения, но в крайна сметка обществото определя".

"Гарантираме, че имаме сериозно желание да направим редовно правителство. Нямаме никакво намерение да имитираме преговори и да тупаме топката, очаквайки избори", каза Нинова.

Нинова поиска от ПП да излъчат свой кандидат за премиер, като заяви готовност БСП да води преговорите на базата на договорената с ПП и ДБ обща програма за управление.

"Като правителство досега свършихме добри неща. Оставяме страната във финансова стабилност, с икономически растеж и силна социална политика. Това не бива да ни успокоява, защото сме загрижени за следващите месеци. Смятаме да положим усилия да съставим редовен кабинет и да има парламент", каза тя.

Премиерът в оставка Кирил Петков присъства на срещата заедно с Асен Василев, председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров и бившия председател на 47 НС Никола Минчев.

Петков заяви, че влиза в преговорите от позицията, че България няма нужда от допълнителна криза с разпад на Народното събрание и предсрочни избори.

Той постави акцент на това, че социалната политика, която БСП издига на преден план, е невъзможна без прокарване на антикорупционни реформи.

"2-та милиарда стимул за най-уязвимите хора са само възможност, която можеше да стане реалност, защото не ги дадохме на 8-те човека, които искаха да ги усвоят", каза Петков и посочи, че първата точка в новата програма за управление е промяната в закона за КПКОНПИ и избирането на Бойко Рашков за председател на комисият.а

"Това не е просто политика, а измерител дали ще имаме гарант, че публичните средства ще отиват при хората", каза той, преди срещата с БСП да бъде закрита за медиите.

Още в понеделник лидерът на БСП отвори вратата за възможността на "Продължаваме промяната" да излъчи кандидат за министър-председател.

"Смятаме, че първата по големина партия трябва да излъчи кандидата за премиер. Най-трудното ще бъде с ИТН - хора, които си размениха такива реплики, да накараме да седнат на една маса и да разговаряме за политики и това, което ни чака през есента и зимата", заяви Корнелия Нинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Река Искрецка се върна, започва възстановяване на водоподаването

Причината за изчезването вероятно е слабо земетресение

Служебният кабинет решава дали да приеме американската оферта за газ

До 17ч. правителството трябва да даде отговор на американската компания

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването