ПП са поискали БСП да държи мандата, докато Бойко Рашков бъде избран за шеф на КПКОНПИ

"Продължаваме промяната" са поискали от БСП да задържи мандата за управление дотогава, докато Бойко Рашков не бъде избран за шеф на КПКОНПИ, а законът - променен от 47 Народно събрание.

Това стана ясно след срещата на Корнелия Нинова и заместниците ѝ с екипа на ПП, оглавяван от Кирил Петков и Асен Василев.

На въпроса за оценката ѝ за Рашков (досега Нинова заявяваше подкрепа за номинацията му в антикорупционната комисия), тя отговори: "Обществото трябва да даде оценка за неговата работа. Всеки може да дава субективни преценки и мнения, но в крайна сметка обществото определя".

"Гарантираме, че имаме сериозно желание да направим редовно правителство. Нямаме никакво намерение да имитираме преговори и да тупаме топката, очаквайки избори", каза Нинова.

Нинова поиска от ПП да излъчат свой кандидат за премиер, като заяви готовност БСП да води преговорите на базата на договорената с ПП и ДБ обща програма за управление.

"Като правителство досега свършихме добри неща. Оставяме страната във финансова стабилност, с икономически растеж и силна социална политика. Това не бива да ни успокоява, защото сме загрижени за следващите месеци. Смятаме да положим усилия да съставим редовен кабинет и да има парламент", каза тя.

Премиерът в оставка Кирил Петков присъства на срещата заедно с Асен Василев, председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров и бившия председател на 47 НС Никола Минчев.

Петков заяви, че влиза в преговорите от позицията, че България няма нужда от допълнителна криза с разпад на Народното събрание и предсрочни избори.

Той постави акцент на това, че социалната политика, която БСП издига на преден план, е невъзможна без прокарване на антикорупционни реформи.

"2-та милиарда стимул за най-уязвимите хора са само възможност, която можеше да стане реалност, защото не ги дадохме на 8-те човека, които искаха да ги усвоят", каза Петков и посочи, че първата точка в новата програма за управление е промяната в закона за КПКОНПИ и избирането на Бойко Рашков за председател на комисият.а

"Това не е просто политика, а измерител дали ще имаме гарант, че публичните средства ще отиват при хората", каза той, преди срещата с БСП да бъде закрита за медиите.

Още в понеделник лидерът на БСП отвори вратата за възможността на "Продължаваме промяната" да излъчи кандидат за министър-председател.

"Смятаме, че първата по големина партия трябва да излъчи кандидата за премиер. Най-трудното ще бъде с ИТН - хора, които си размениха такива реплики, да накараме да седнат на една маса и да разговаряме за политики и това, което ни чака през есента и зимата", заяви Корнелия Нинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024