ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие Снимка: © Getty Images

"Продължаваме промяната" би трябвало да представи новото си предложение за управленска програма във вторник.

Председателят на 47 НС Мирослав Иванов съобщи, че програмата е "почти готова", а според Атанас Атанасов (ДБ) - в момента се довършват част от предложенията в сферата на здравеопазването.

Предложението за нов кабинет начело с Асен Василев включва основни приоритети, които да се изпълняват в рамките на 6 месеца. Ако то бъде избрано, може само да поиска повторна подкрепа за нова програма през януари 2023 г.

Или "да се прецени дали да се поиска вот на доверие за продължаване на работата на това правителство", по думите на Атанас Атанасов пред Нова ТВ.

"Вот на доверие би трябвало да бъде търсен във всеки един момент, но тъй като тук се уточнява период от 6 месеца, би трябвало да последва нещо", коментира той.

Три дни преди Асен Василев да представи състав на проектокабинета си пред президента Румен Радев - все още не е ясно дали ПП, БСП и ДБ ще успеят да привлекат достатъчно гласове от останалите партии, за да имат мнозинство.

На въпроса дали се обсъждат евентуални опити за прокарване на кабинета през пленарната зала без изрична подкрепа на 121 гласа, а с изкуствено намаляване на опозицията с тактически "отсъствия" на депутати, Атанас Атанасов отговори отрицателно.

"Такъв тип хватки не би трябвало да бъдат прилагани. Трябва да се търси подкрепа сред народните представители и това да се върши публично. Тези, които разбират пред колко кризи е изправена България, би трябвало да подкрепят ново правителство, защото в противен случай следва политическа дестабилизация. В този период могат да бъдат пропуснати много ползи за държавата", каза той.

Премиерът в оставка Кирил Петков потвърди, че се водят разговори с "всички депутати, които искат да видят нашата програма.

"Няколко човека трябва да решат към кого им е лоялността - към тяхната партия и лидер, който според мен не е изпълнил обещанията си към народа, или към всички нас - да имема отговорност към България, да имаме шанс да не влезем в политическа криза", каза той с препратка към Слави Трифонов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024