"Праведните Джемстоун" по HBO - свежа комедия с гангстерски привкус

Историята показва, че когато едно семейство се озове начело на църква (дори да е неговата собствена), последствията винаги са напредвидими. А когато всеки член на въпросното семейство е странен по свой собствен неподражаем начин и се стреми да изпъкне пред роднините си, резултатът е забавeн и увлекателeн сюжет, който ще ви накара да очаквате развръзката с нетърпение.

Точно такъв е случаят с хитовата продукция на HBO "Праведните Джемстоун". Вторият сезон бе забавен заради Covid-19, но дори пандемията не успя да спре завръщането на любимите телевизионни свещеници на Америка, които отново ни припомниха, че комедията е изкуство, което трябва да бъде приемано сериозно.

Историята

Първите минути на сезона ни връщат в Мемфис през 60-те години на миналия век, където бъдещият патриарх на семейство Джемстоун - Илай, се изявява като кечист. Животът му обаче се променя драстично, след като неговият промоутър - "добре облечен бизнесмен", занимаващ се с всевъзможни сенчести дейности, започва да наема Илай за специални поръчки, които той изпълнява заедно със сина му Джуниър.

Обратно в 21. век, Джемстоун планират да издигнат бизнеса си на ново ниво, създавайки своя собствена стрийминг платформа. Първородният син на Илай - Джеси, и неговата съпруга Амбър обаче смятат, че е дошло тяхното време да властват, и сключват амбициозна бизнес сделка със семейство Лисънс - най-влиятелните телевизионни свещеници в Тексас, за създаването на лъскав тематичен курорт. Джеси и Амбър обаче се озовават в много сложна ситуация, тъй като се оказва, че няма да се справят без финансовата подкрепа на Илай, който не иска да има нищо общо с проекта.

Това обаче далеч не е най-големият проблем на семейството. Журналист от New York Times, който вече е направил скандални разкрития за един от съдружниците на Илай и е съсипал репутацията му, уведомява Джемстоун-старши, че възнамерява да разследва неговото семейство. Това съвпада с изненадващата поява на Джуниър, който твърди, че просто иска да види стария си приятел.

Джеси и другите две деца на Илай - Джуди и Келвин, решават да покажат, че са достатъчно зрели, за да защитават семейството. Те отиват да говорят с журналиста, но го намират мъртъв и панически бягат от местопръстъплението. Оказва се обаче, че там е имало още някого, а когато се прибират вкъщи, се засичат с баща си, който носи окървавени панталони и отказва да каже къде е бил.

Децата на Илай се съмнавят много сериозно в неговата невинност и провеждат собствено разследване. Келвин успява да открадне телефона на баща си и става ясно, че в нощта на убийството той си е разменил няколко доста подозрителни съобщения с Джуниър и своя най-доверен служител Мартин. Но дали истината наистина е толкова очевидна, колкото изглежда?

Кой участва?

Джон Гудман отново е звездата на шоуто в ролята на д-р Илай Джемстоун. Американският актьор отново се справя перфектно с ролята си на главата на колоритното семейство, който ръководи с твърда ръка всеки аспект от бизнеса си, но в същото време демонстрира неподражаемото си чувство за хумор в най-подходящите моменти. Вторият сезон на сериала ни показва доста по-голяма част от личната история на Илай Джемстоун и го представа в малко по-различна светлина - тази на изстрадало и комплексно човешко същество, принудено да живее със своите грешки и съжаления.

Дани Макбрайд (който е и режисьор на сериала) и Касиди Фриймън и този път демонстрират чудесна химия помежду си, превъплъщавайки се в ролите съответно на Джеси и Амбър, а що се отнася до моментите, които ще ви накарат да се превивате от смях, приносът на Еди Патерсън (Джуди) и Адам Дивайн (Келвин) е още по-голям, отколкото в първи сезон.

Кратки, но запомнящи се появи правят Маколи Кълкин и поп звездата Джо Джонас, както и Ерик Робъртс в ролята на Джуниър.

За финал

Подобно на първия сезон, основното постижение на "Праведните Джемстоун" е подлагането на пищният и изпълнен със скандали свят на теле-евангелистите на остроумна и добре премерена сатира. Светът, който шоуто показва, не е такъв, към който хората би трябвало да искат да принадлежат, но Макбрайд отново успява да създаде жизнерадостна и непринудена атмосфера, в която хуманизмът и оптимизмът надделяват над цинизма и материализма, които сякаш заемат все по-централно място в съвременния свят. Без да се опитва да бъде назидателен, сериалът ни показва, че животът на всеки от нас е много по-лесен и приятен с близки хора и малко смях.

*Първите два епизода от новия сезон на "Праведните Джемстоун" вече са налични в HBO GO.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синът на кмета на Панагюрище излиза под домашен арест

Иван Белишки е обвинен за заплаха срещу депутат от "Възраждане"

12:01 - 02.02.2023

Танц прати за 10 г. в затвора двама влюбени от Техеран

Младежите са осъдени за насърчаване на неподчинение и "публична проституция"

10:44 - 02.02.2023

ГЕРБ се похвали с край на политическата си изолация на финала на 48 Народно събрание

Десислава Атанасова челно атакува "Демократична България" като за последно

10:38 - 02.02.2023

Румен Радев отстрани Минеков и запази останалия служебен кабинет на Донев

Президентът подписа указа за назначаването на нов (стар) кабинет

09:29 - 02.02.2023

Христо Грозев е принуден да напусне Виена заради заплахи от руските служби

"Искат да ми покажат, че знаят точно къде живея"

09:09 - 02.02.2023