Pravets Art Nights 2024 събира на една сцена виртуоза на пианото Себастиен Кнауер, тенора Матео Фалчер и Мила Михова Снимка: © Виктория Вучева за Софийската филхармония

Фестивалът Pravets Art Nights и тази година е чудесен повод за бягство от градските шум и жега. Датите са 19 и 20 юли, когато на брега на езерото в Правец в Hyatt Regency Pravets Resort ще може да се види и чуе най-доброто от класическия свят на музиката.

Програма отново е дело на професионалистите от Софийска филхармония и летвата е вдигната високо.

Първата вечер е посветена на музиката на Гершуин - бащата на джаза и най-известния американски композитор, написал шедьоврите „Рапсодия в
синьо“, Кубинска увертюра и „Порги и Бес“. Те ще звучат в изпълнение на оркестъра на Филхармонията и на виртуозния немски пианист Себастиан Кнауер.

Гершуин неслучайно е наричан така - въпреки че е завършен композитор на класическа музика, той оставя дълбока следа на джаз небосклона с творчеството си като джаз композитор. Освен “Рапсодия в синьо”, за която стана дума по-горе, той създава и големия хит “Summertime”, който първоначално е ария от операта му “Порги и Бес”:

Виртуозът на пианото Себастиан Кнауер е един от специалните гости на Pravets Art Nights. Той е свирил във всички най-големи концертни зали в света - Берлинската филхармония, Гевандхаус – Лайпциг, Концергебау в Амстердам, Лондонската Уигмор хол, Театър Шанз-Елизе в Париж, Тонхале в Цюрих, Виенската Концертхаус, Линкълн център – Ню Йорк, Театър Харис в Чикаго, Националния център за сценични изкуства – Пекин и зала Топан в Токио. Носител е на награда "Ехо Класик" и е номиниран за награда “Грами”.

Сопраното Мила Михова и италианският тенор Матео Фалчер са звездите на оперната гала „Пучини завинаги“, посветена на 120 години от рождението на великия композитор. Най-обичаните арии и дуети на оперния композитор ще звучат под палката на известния диригент Томас Рьоснер.

Само преди няколко месеца Мила Михова очарова публиката, партнирайки на суперзвездата на операта Брин Терфел. Нейният професионален път е белязан от уроците на майка ѝ Дарина Такова и Лукреция Меса – експерт по метода Voice Craft.

Мила е стипендиант на фондация „Райна Кабаиванска” към Нов български университет и на фондация „Борис Христов“ за Оперното студио в Националната академия „Санта Чечилия” в Рим, където специализира при Рената Ското. Слушат я в Италия, Испания и Германия.

Италианският тенор Матео Фалчер е другото име, което не трябва да се пропуска. Той е възпитаник на миланската консерватория „Джузепе Верди, Академията за млади певци към Миланската Скала, както и на Академията „Родолфо Челети“ в Мартина Франка.

Дебютът му като тенор е през 2010 г. в „Тайният брак“ на Чимароза в ролята на Паолино. След него бързо идват покани от различни театри в Италия, където изпълнява централни роли в най-известните опери.

Диригент ще бъде Емил Табаков.

Сцената на Pravets Art Nights е построена на брега на езерото с красива гледка към водата. Можете да си подарите и допълнителни удоволстия като гости на Hyatt Regency Pravets Resort, който винаги има с какво да ви изкуши - от интересни кулинарни предложения, през спа и масажи, до тенис кортовете и професионалното голф игрище от другата страна на езерото.

Моменти от Pravets Art Nights 2024 може да видите във Фейсбук страницата на събитието.

Запазете своето място за това музикално приключение тук.

Резервации за Hyatt Regency Pravets Resort може да направите и тук.

*Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура“ по програма Създаване '23 – устойчиви организации и фестивали, договор SD-U-M-2023-6 22/11/2023 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024