Правителствен доклад на САЩ: Китай съзнателно е прикрил сериозността на коронавируса Снимка: © Getty Images

Китайското правителство целенасочено е прикрило сериозността на новия коронавирус от международната общност, като в същото време се е запасило с вносни продукти и е намалило износа, смята САЩ. Аргументите на американското правителство идват вследствие на доклад на Департамента за вътрешна сигурност, данните от който бяха обявени от неназован служител, предадоха ABC и CNN.

„Най-вероятно Китай е ограничил износа на медицински приспособления преди януарското изявление на Световната здравна организация, гласящо, че Covid-19 е заразна болест“, пише в доклада, според източника.

Данните, които изследват износа и вноса в Китай по-рано през годината, са били предавани сред федералните власти в петък, съобщава още източникът на информация.

В неделя държавният секретар Майк Помпео изрази съмненията на американските власти, че Китай е положил големи усилия да скрие разпространението на коронавируса. В ефира на ABC той бе попитан дали азиатската страна целенасочено се е запасила с медицински приспособления в началото на януари и отговори: „Разполагате с точните факти“.

„Можем да потвърдим, че Китайската комунистическа партия е направила всичко това, за да е сигурна, че светът няма да научи навреме какво се случва“, каза Помпео.

Неговите коментари идват на фона на дългосрочен план на администрацията на президента Доналд Тръмп да санкционира Китай на няколко фронта, вкарвайки нов враждебен елемент в така или иначе обтегнатите отношения между страните.

Няколко източника, цитирани от CNN, съобщават, че администрацията има план да използва няколко метода, включително санкции, отмяна на дълговите задължения на САЩ към Китай, както и установяване на нова търговска политика. Целта е „да се изясни на Китай и на всички останали къде стои отговорността“.

Съществуват редица сериозни въпроси относно прозрачността в действията на Китай, а администрацията на Тръмп използва това, за да увеличи обвиненията към азиатската страна, че е предизвикала глобалното разпространение на вируса. Президентът на САЩ в началото няколко пъти омаловажи заплахата от Covid-19 и каза, че няма да бъде проблем за американците, въпреки че вирусът вече се разпространяваше по света. Често той хвалеше китайския си колега Си Дзинпин за справянето с кризата, търсейки начин да запази търговските отношения между страните, пише CNN.

Департаментът за вътрешна сигурност съобщава още, че „Китай нарочно е прикрил активността си в търговията, като публично е отричал някога да е налагал ограничение на износа на маски и други медицински материали“. Докладът не заключава окончателно, че действията на китайското правителство са престъпни.

САЩ трябва да „бъде загрижен за това, „Какво правим с това?“, казва източникът и коментира „целенасочените“ действия на Китай. „Дали това е било началото на подготовка на индустрията? Дали ще има достатъчно в запас в бъдеще?“.

Китай разполага с достъп до широк обхват суровини, нужни за създаване на продукти от първа необходимост, нужни за отговор срещу Covid-19 – операционни облекла, маски и очила, отбелязва източникът на информация, цитиран от CNN. „Те имат силен производствен капацитет и работна сила, която може бързо да задейства производството“.

В неделя Помпео спомена, че не са станали ясни резултатите от някои от поетите от Комунистическата партия на Китай усилия, но други са били обявени публично. Пример за това е допускането на американски медици в лаборатории в Ухан – градът, в който започна заразата.

„Президентът Тръмп е категоричен – ще търсим отчетност от всички отговорни и ще го сторим в интервал, който самите ние установим“, каза държавният секретар на САЩ.

Администрацията на Тръмп настоява американското разузнаване да открие точния произход на епидемията. Тя преследва недоказаната към момента теория, че пандемията е започнала заради инцидент в китайска лаборатория, съобщават няколко източници, цитирани от CNN. Миналия четвъртък президентът се противопостави на разузнаването и съобщи, че е видял доказателства, които му дават „висока степен на увереност“, че Covid-19 произхожда от лаборатория в Ухан. Отказа обаче да даде допълнителни аргументи, с които да потвърди тезата си.

Попитан относно позицията на Тръмп и дали е станал свидетел на доказателства, Помпео отбеляза: „Има огромни доказателства, че е започнал именно оттам“.

„От началото повтаряме, че този вирус е с произход Ухан, Китай. Мисля, че целият свят може да го види сега. Има значително количество данни, че идва от лаборатория в Ухан“, смята държавният секретар на САЩ.

Директорът на Националната разузнавателна служба съобщи в четвъртък, че „разузнавателната общност се съгласява с популярната научна обосновка, че Covid-19 не е изкуствено създаден от човека или генетично модифициран“.

Помпео се съгласи с това мнение в неделя. Каза, че няма „причина да не вярва“ на разузнаването, добавяйки: „Виждал съм анализите им. Виждал съм обобщението, което бе публикувано официално. Няма причина да се съмнявам в точността на данните“.

Въпреки това Помпео подкрепи и изявлението на Тръмп, че заразата се е появила в лаборатория в Ухан, което противоречи на съобщеното от Националната разузнавателна служба. Тя изследва дали епидемията е започнала „чрез контакт с инфектирани животни или е резултат на инцидент в лаборатория в Ухан“.

Държавният секретар добави, че Китай „е действал, както го правят авторитарните режими, и е целял да скрие информация, създавайки объркване и използвайки Световната здравна организация като средство да направи същото“.

„Ето тези неща представляват огромна криза, водят до огромна загуба на живот и големи икономически загуби навсякъде по света. Австралийците се съгласяват с твърдението, чувате, че и европейците започват да казват същото. Мисля, че целият свят се обединява в разбирането, че Китай донесе този вирус на света“, каза Майк Помпео.

Миналия месец CNN съобщи, че американското правителство разглежда теорията, че вирусът е с произход лаборатория в Ухан, но тя още не е потвърдена. През април ген. Марк Майли – началникът на обединените военни сили, обяви, че доказателствата по-скоро сочат, че Covid-19 се е появил естествено. Попитан дали Китай целенасочено е пуснал вируса или е било инцидент, Помпео отказа да заеме позиция.

„На никого не му бе позволено да влезе в тази лаборатория или някоя друга. Това е продължаващо предизвикателство. Все още не сме допуснати. Все още не разполагаме с пробите от вируса, от които се нуждаем“, каза той.

Китай е на другия полюс. Външното министерство преди време обвини американски войници, че са пренесли вируса на територията на азиатската страна по време на Световните военни игри в Ухан през октомври 2019 г.

Миналия вторник говорителят на външното министерство на Китай Джънг Шуанг обвини „американските политици“, че са разпространявали лъжливи твърдения за пандемията, без да имат доказателства. „Те имат само една цел – да опитат да намалят тяхната отговорност за собствените им предприети контролни мерки относно епидемията, както и да отклонят общественото внимание“, смята той.

А в сряда китайската новинарска агенция Xinhua, финансирана от правителството, публикува анимационно видео, в което осмива отговора на САЩ срещу пандемията и представя в положителна светлина реакцията на Китай срещу Covid-19.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ще изпадне ли БСП от ПЕС - еврогрупата, която Сергей Станишев управлява 11 г.

Как се появи интригата около бъдещето на БСП в Партията на европейските социалисти

19:03 - 01.12.2023
Технологии

До Америка и назад: Д-р Мария Тончева и надпреварата с времето

Тя е пионер във въвеждането на регенеративните терапии у нас.

19:00 - 01.12.2023
Важно днес

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Президентът на САЩ Джо Байдън, подобно на китайския си колега Си Дзинпин, няма да присъства на COP28

17:21 - 01.12.2023
Живот

Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи за здравето на своите водачи

И двамата църковни водачи са с белодробни заболявания

16:59 - 01.12.2023
Важно днес

Депутат от "Възраждане" заплаши Тодор Тагарев със "смъртно наказание"

Вместо да му направи забележка за недопустимия тон, председателстващата заседанието само поклати глава

16:20 - 01.12.2023
Култура

След Тейлър Суифт и Бийонсе и концерт на Queen от 1981 г. тръгва по кината

Пореден музикален концерт ще завладее кино екраните през януари

15:42 - 01.12.2023
Живот

Джулиана Маргулис: LGBT-хората, които подкрепят "Хамас", щяха да са първите им жертви

Актрисата обвинява TikTok за разпространение на пропаганда и омраза

15:20 - 01.12.2023