Правителственият самолет прибира моряците от „Царевна“ Снимка: © Jetphotos/Tristan Dessarts

Правителственият самолет е излетял тази сутрин от летище София, за да прибере българските моряци от кораба „Царевна“.

Самолетът се е отправил към руския град Сочи, където се очаква да пристигне около 10:46 ч местно време. Това показва справка в платформата за проследяване на полети в реално време FlightRadar24.

Към 11:30 ч машината е излетяла от Сочи, а от правителствения пресцентър съобщиха, че премиерът Кирил Петков ще посрещне моряците на летище Варна.

По-рано министър-председателят обяви, че е възможно моряците да се приберат в България още днес.

Екипажът на "Царевна" бе блокиран на плавателния съд край брега на украинския град Мариупол в продължение на месец. Евакуацията на 14 български и един украински гражданин започна миналата седмица. Преди дни българските власти обявиха, че групата се е придвижила в посока Донецк.

Петима от моряците са останали на борда на кораба по собствено желание - трима българи и двама украинци. Сред тях е и капитанът.

Два кораба с български екипажи, плаващи под малтийски флаг, бяха блокирани повече от месец в украински териториални води заради войната на Русия в страната. Единият - „Рожен“, се намира в близост до Одеса, а „Царевна“ е блокиран край Мариупол.

Преди седмица се появи информация, че „Царевна“ бил превзет от сили на спецотряда „Азов“, но Министерството на отбраната и Министерството на външните работи отрекоха подобни твърдения и съобщиха, че българските моряци са добре.

14 български моряци и един украинец са евакуирани от кораба "Царевна"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024